Af - 09/07-15 07:49

DF vil bekæmpe KOL med national lungeplanDF vil bekæmpe KOL med national lungeplan

Lægerne skal blive bedre og hurtigere til at opdage sygdommen, som flere end 200.000 danskere lider af uden at vide det, mener Dansk Folkeparti.

storybild

400.000 danskere har KOL - mere end halvdelen ved det ikke. Hvis først du får KOL, kan du ikke helbredes, men sygdommen kan bremses. (Billede: Polfoto/arkiv)

Danmarks næststørste parti, Dansk Folkeparti, rasler nu med sablen og kræver en national lungeplan for at afhjælpe problemerne med blandt andet KOL (Kronisk Obstruktiv Lungelidelse). 400.000 danskere lider af den dødelige sygdom, der ikke kan helbredes.

- Jeg ønsker en handlingsplan og en større indsats på området. Jeg vil tage det op med vores nye Sundhedsminister og se, hvordan vi kommer til bunds i det her, siger sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.

Hun har selv arbejdet med KOL-ramte som social- og sundhedsassistent.

- Det er et område, der får for lidt fokus, og det er vigtigt, at vi med en lungeplan får fokus på, hvordan vi bliver mere effektive, så flere får en diagnose og bliver behandlet.

De ved det ikke selv: 200.000 danskere lider af uhelbredelig sygdom
De ved det ikke selv: 200.000 danskere lider af uhelbredelig sygdom


'Meget opløftende'

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsminister Sophie Løhde (V), der er på ferie. Men i regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen finder det afgørende, at regionerne løfter de vigtigste opgaver, som de har ansvaret for - heriblandt at forbedre indsatsen for mennesker med kroniske sygdomme.

Hos Danmarks Lungeforening har man længe efterspurgt en lungeplan, og derfor vækker udmeldingen fra Liselott Blixt glæde.

- Det er en meget, meget opløftende melding. I dag er det ikke beskrevet i detaljer, hvordan det skal foregå fra forebyggelse til tidlig opsporing til rehabilitering. Vi skal have hele spektret med, så det indgår i den forpligtende lungeplan som regioner, kommuner og læger samtidig vil blive målt på, siger bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsordførerne hos Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

Ramt af KOL: Alice kan ikke gå tre meter og snakke samtidig
Ramt af KOL: Alice kan ikke gå tre meter og snakke samtidig

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx