Af Ritzau - 30/11-16 10:45

Nu jagter politiet bilister med nyt våben i hele landetNu jagter politiet bilister med nyt våben i hele landet

Politiets nye kameraer kan aflæse nummerplader, der af en eller anden grund er interessante for politiet.

storybild

Et nyt våben i kampen mod kriminelle er kommet til Danmark, og nu er det blevet indført i hele landet. Der er tale om de såkaldte ANPGere - automatisk nummerpladegenkendelse - som nu er blevet monteret på i alt 48 patruljevogne i hele landet. (Billede: Free/Colourbox)

Et nyt og tilsyneladende temmelig effektivt våben i kampen mod kriminelle er nu bredt ud over hele landet.

Det drejer sig om de såkaldt automatiske nummerpladelæsere. Foreløbigt er 48 patruljevogne blevet udstyret med teknologien, hvor et kamera aflæser nummerplader på forbipasserende biler.

- Det er et værktøj, der vil hjælpe os på flere fronter. Dels bliver det nemmere at lave en intelligent grænsekontrol, hvor vi kan følge de biler, som vi eksempelvis sætter i forbindelse med omrejsende kriminalitet.

- Og dels får vi fjernet en række af de biler, der ikke hører hjemme ude på vejene, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter i en pressemeddelelse.

I maj blev teknologien sat i drift i en række politikredse i hovedstadsområdet, og nu er den så blevet spredt til resten af landet.

Ud over de 48 patruljevogne er der opsat over 100 stationære kameraer på 24 forskellige positioner rundt om i landet. Det er primært i de grænsenære områder og ved større trafikknudepunkter.

- Der vil altid være nogle børnesygdomme, når man ruller et nyt system ud. Men helt overordnet set er vi tilfredse med, hvordan det er gået med at få systemet på plads, siger Michael Kjeldgaard.

Det er ikke oplyst, hvor mange nummerplader de nye skannere har aflæst.

Tilbage i juni kunne man dog allerede konstatere en mærkbar effekt. Efter mindre end en måned med teknologien havde kameraerne afsløret flere end 114.000 biler, der var interessante for politiet.

Af de 114.000 var de 47.458 nummerplader interessante, fordi de var efterlyst som tabt eller stjålet. 28.037 bilister blev afsløret bag rattet, selv om de var frakendt førerretten, og 23.526 kørte rundt uden forsikring.

Teknologien har dog også vist sig effektiv i langt mere alvorlige sager. Eksempelvis er kameraerne blevet brugt i efterforskningen af et drabsforsøg, oplyser Rigspolitiet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx