Af - 04/10-16 08:20

Kommentatorer: Løkke skal trylle for at undgå valgKommentatorer: Løkke skal trylle for at undgå valg

Det kræver et mindre mirakel fra Lars Løkkes side, hvis han vil undgå at skulle udskrive folketingsvalg i løbet af den kommende sæson i Folketinget, fastslår politiske kommentatorer.

storybild

(Billede: Ólafur Steinar Gestsson)

På papiret ser det politiske efterår sort ud for Lars Løkke Rasmussen (V), som står over for en politisk knude af gordiske dimensioner:

På den ene side af statsministeren står Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen, og siger, at han vælter Løkke, hvis han ikke får topskattelettelser til de allerrigeste.

På den anden side står DF-formand Kristian Thulesen Dahl og hiver Løkke i den anden retning, når han siger, at han er klar til valg og aldrig kommer til at lægge mandater til LAs ultimative krav.

- Det er med andre ord en ekstremt presset statsminister, der går på talerstolen i dag, når Folketinget åbner. De massive, interne uenigheder, der er i blå blok, kommer til at afgøre Løkkes politiske overlevelse. For som det ser ud nu, er Løkke nødt til at finde en måde, hvorpå Anders Samuelsen kan komme ned fra det træ, han er kravlet så højt op i. Hvis ikke, får vi med statsgaranti et folketingsvalg. Punktum, siger metroxpress' politiske kommentator, Henrik Qvortrup.

Samuelsen: Jeg skulle have væltet Løkke i august
Samuelsen: Jeg skulle have væltet Løkke i august

Samme analyse har politisk kommentator David Trads, som desuden peger på, at Løkke kan takke sig selv for, at han nu står i dybe problemer.

- Løkke vil gerne fremstille sig selv som den fantastisk dygtig politisk håndværker. Men indtil videre ser det ikke ud til, at han er det. Han har mistet sin fingerspidsfornemmelse, og nu skal han finde en løsning, der ikke forekommer mulig. Så jeg tror mest på, at vi får et valg i efteråret, siger han og peger på, at det vil kræve, at Anders Samuelsen giver sig på sit ultimative krav, hvis Løkke skal klare skærene.

- Der skal utrolig meget til for, at Løkke skal kunne løse det her problem, som han selv har skabt. Men politikere er sat i verden for at løse problemer, så man skal ikke udelukke det, men det ser nærmest umuligt ud.

David Trads, politisk kommentator.

Løkkes integrationsprojekt har givet 1000 praktikpladser
Løkkes integrationsprojekt har givet 1000 praktikpladser

Også Henrik Qvortrup peger på, at det vil kræve politisk snilde at få enderne til at mødes for Lars Løkke. En strategi vil nok være at få partierne i blå blok til forhandlingsbordet og udskyde det helt store stridspunkt om topskatten til senere på efteråret, forklarer Qvortrup:

- Løkke har forsøgt at udskyde det lidt ved at starte 2025-forhandlingerne i Finansministeriet, og strategien er helt klar: Forhandlerne skal blive møre og være fedtet så meget ind i substansen, så de har svært ved at vælte det hele på grund af topskattelettelser, når de nu har nået hinanden på så mange andre områder. Og det er smart nok, men den ændrer ikke på, at Løkke på et tidspunkt er nødt til at se Samuelsen i øjnene, og så er sandhedens time kommet, siger han.

LÆS OGSÅ: Måling: Rød blok står til valgsejr trods Nye Borgerlige

LÆS OGSÅ: S vil have Løkke i samråd om Hjorts regnestykker

LÆS OGSÅ: Løkke forsvarer Hjorts omstridte beregning af S-udspil

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx