Af Agnete Finnemann Scheel - 19/10-15 17:25

Fat dagpengeforslaget på to minutterFat dagpengeforslaget på to minutter

Orker du heller ikke at læse dagpengekommissionens laange udspil, så skim disse ni punkter - så er du med.

storybild

Mandag blev kommissionens arbejde fremlangt af formanden økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet. (Billede: Polfoto)

Magter du ikke at gå igennem den 134 siders lange rapport fra dagpengekommissionen eller lytte til de politiske reaktioner, som lige nu oversvømmer medierne?

Men vil du alligevel gerne forstå, hvad den foreslår? Så skim de her ni punkter, så du er klædt på til samtalen på jobbet eller ved middagsbordet.

Fra to til tre års dagpenge: Ledige skal opnå retten til at forlænge dagpengeperioden fra to til maksimalt tre år, hvis de arbejder undervejs i perioden. Én dags arbejde giver ret til to dages ekstra dagpenge.

Beløbet: Ledige, der under dagpengeperioden tager job til en lavere løn end deres oprindelige, skal ikke have nedjusteret deres dagpengesats.

Klippekort: Systemet ændres, så der bliver én til én overensstemmelse mellem det antal dage, man har arbejdet under dagpengeperioden, og antallet af dage eller timer, man har tilbage.

Kommission: Ledige skal turde tage alle job
Kommission: Ledige skal turde tage alle job

Karensdage: Der indføres to dage uden dagpenge hvert kvartal. Man slipper for karensdage, hvis man arbejder mindst en uge om måneden i den foregående periode.

Dimittender: Nyuddannedes dagpengesats sættes ned fra nu 82 til 78 procent af den maksimale dagpengesats.

Supplerende dagpenge: Man skal løbende via fuldtidsarbejde kunne genoptjene retten til supplerende dagpenge. En måneds fuldtidsarbejde giver ret til to måneders supplerende dagpenge.

Tilknytningskrav: Hvis man over en otteårig periode har modtaget fire fulde års dagpenge, bliver dagpengeperioden forkortet med én måned.

G-dage: Reglerne for arbejdsgiveres betaling af godtgørelsespenge som bidrag til dagpengene skærpes, så arbejdsgivere skal betale de første to dage. I dag er kravet tre dage, men det gælder ikke for kortere ansættelser.

Modernisering: Dagpenge skal gøres op på månedsbasis i stedet for på ugebasis, og systemet skal gennem øget brug af registre gøres mere gennemskueligt og tilgængeligt for alle parter.

NU er du klædt på.

Kilde: Dagpengekommissionens rapport

LÆS OGSÅ: Forskere kan ikke konkludere effekt af dagpengereform

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lynfyret i Superliga-klub - nu har...
bt.dk
68-årige Preben forstår ikke...
bt.dk
‘X Factor’-Rasmus vælter sig i tilbud...
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx