Af - 16/01-16 08:48

Derfor har du mest ondt i halsen om morgenenDerfor har du mest ondt i halsen om morgenen

Dine slimhinder tørrer ud om natten, og derfor kan din 'ondt i halsen' føles værre, når du vågner. Men det er der råd for.

storybild

Din hals kan gøre mere ondt, lige når du vågner. Men det er der råd for. (Billede: Polfoto)

Mange danskere går i vintermånederne rundt med ondt i halsen. Vi har talt med infektionsmediciner Jens Lundgren, om hvordan det kan være, at smerten føles stærkere om morgenen. Sygdommen er ikke værre, men det føles bare sådan, forklarer han.

- Det er sådan set ikke værre, det føles bare værre. Og grunden er, at vores slimhinder i halsen tørrer ud, siger Jens Lundgren, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Dette forsvinder dog igen i takt med, at vi spiser morgenmad og eventuelt får hældt noget varmt i halsen, fortæller infektionsmedicineren. Og det derfor kan være et godt råd til at mindske smerten.

Død person fundet på mark under
Død person fundet på mark under "mistænkelige" forhold

Forveksler vintersygdomme
Ifølge Jens Lundgren er der mange, som forveksler ondt i halsen og forkølelse med influenza i denne kolde tid. Men der er afgørende forskel på de to sygdommes symptomer.

- En forkølelse er en langsomt udviklende sygdom. Den udvikler sig typisk over tre-fire dage, hvor du får ondt i halsen og så langsomt bliver snottet. Mens du med influenza fra det ene øjeblik går fra at være rask til det næste at blive akut syg med muskelsmerter. Det sker typisk indenfor få timer, siger Jens Lundgren.

Sjælden sygdom gør folk fulde - uden de har drukket
Sjælden sygdom gør folk fulde - uden de har drukket

Og man kan slet ikke blive smittet med influenza, før den bliver indført i landet. Det er en årligt tilbagevendende epidemi, som kommer og går, som vejret og temperaturen ændrer sig.

- Der er mange, som fejlagtigt tror, at de har influenza. Men influenzaen er slet ikke i landet endnu. Det er noget, vi følger tæt. Sidste vinter blev den indført i slutningen af februar, siger han.

LÆS OGSÅ: Langt flere danskere smittet med farlig flåtvirus

LÆS OGSÅ: Danmark ramt af epidemi: Særligt børn er ramt

LÆS OGSÅ: 3-årig dreng fik ondt i benene i Ikea: Tre dage senere blev de amputeret

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx