Af Bo Weile og Daniel Seistrup - 02/05-17 04:00

Ateister nasser på Gud i krisetiderAteister nasser på Gud i krisetider

Hver 10. dansker, der er selverklæret ateist, beder ifølge en ny undersøgelse til Gud eller de højere magter, når de er bange eller alvorligt syge. Religionsforsker kalder det danskernes ‘mellem himmel og jord-religiøsitet’.

storybild

Kristendommen styrtbløder i Danmark. Aldrig før har så mange danskere valgt at forlade folkekirken, fravalgt at døbe deres børn eller lade dem konfirmere.
I en undersøgelse, YouGov har foretaget for BT og metroxpress, svarer 50 procent, at de ikke tror på en Gud eller en større guddommelig kraft.

Samtidig svarer 10 procent af de selverklærede ateister dog, at de inden for de seneste to år har bedt til Gud eller en anden guddommelig kraft, hvis de eksempelvis har været meget bange eller har stået i en alvorlig situation, hvor de selv eller deres nærmeste blev alvorligt syge.

Når ikke-troende danskere i nødens stund rækker ud til de højere magter og ‘nasser’ på Guds nåde, skyldes det ifølge Marie Vejrup Nielsen, religionsforsker ved Aarhus Universitet, at nogle danskere opererer ud fra en såkaldt mellem himmel og jord-religiøsitet, som kan aktiveres efter behov:

Imamer skal have forbud mod at dømme i danske retssale
Imamer skal have forbud mod at dømme i danske retssale

Ateist-kampagne fik 16.000 til at forlade folkekirken
Ateist-kampagne fik 16.000 til at forlade folkekirken

»Man sammensætter sin religiøse praksis og tro ud fra det, man finder vigtigt for en selv og sine nærmeste.«

Som repræsentant for den danske folkekirke mener biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt ikke, at der er noget hyklerisk eller forkert over pludselig at ville Gud eller bede om Guds hjælp, når ‘lokummet brænder’.

»Det er meget naturligt for os mennesker, at vi først opdager, at vi har brug for ord, vi ikke kan sige selv, når vi står i en svær situation. Og det gælder i alle livets yderpunkter – både i den store glæde, men også i den store sorg,« siger hun.

Fakta: Se hvor der er flest medlemmer af folkekirken
Fakta: Se hvor der er flest medlemmer af folkekirken

LÆS OGSÅ: Rekordmange meldte sig ud af folkekirken i 2016

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter aflysning og halsoperation: Så...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Politiet med kryptisk udtalelse om...
bt.dk
Thomas Frank arbejder for FCM-boss:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx