17/07-17 08:03

SU-lån i 5 år giver 215.000 kroner i gældSU-lån i 5 år giver 215.000 kroner i gæld

Hvis du tager SU-lån hver måned over 5 år, ender du med en gæld på cirka 215.000 kroner og skal betale cirka 1300 kroner af om måneden i 15 år.

storybild

Du skal betale dit SU-lån tilbage med lige store ydelser hver anden måned. Hvis du hellere vil betale hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år kan det også lade sig gøre. Free/Colourbox

København. Et SU-lån kommer mange studerende til undsætning, når SU'en på 6015 kroner om måneden før skat er blevet slugt af husleje, mad, transport, forsikringer og øl i fredagsbaren.

- SU-lån er et godt lån, fordi det er billigt, men det er et forbrugslån i gåseøjne, fordi man bruger pengene til at spise, drikke og bo for i studieperioden, siger Ann Lehmann Erichsen, privatøkonom hos Nordea.

Men alle lån skal som bekendt betales tilbage.

Hvis du i et år låner det maksimale beløb hver måned i SU-lån, som lige nu er 3078 kroner, kommer du ud med en gæld på cirka 39.000 kroner, såfremt det er i dit sidste studieår, du tager lånet.

Det viser beregninger, som Danske Bank har lavet.

Når du skylder under 40.000 kroner, har du syv år til at betale lånet tilbage.

Med en gæld på eksempelvis 39.000 kroner vil du have udsigt til at betale cirka 500 kroner tilbage hver måned i syv år.

Mens du studerer, betaler du en rente på fire procent. Når du er færdig med din uddannelse, forrentes din gæld efter diskontoen, som Nationalbanken fastsætter. Lige nu betaler man en historisk lav rente på 1 procent.

I låneberegningerne er det antaget, at renten forbliver på 1 procent over hele tilbagebetalingsperioden, men ifølge Danske Bank er det næppe sandsynligt.

- Man skal huske, at renten på SU-lånet er variabel, så snart man har afsluttet sine studier. Det betyder, at gælden bliver dyrere, så snart renten begynder at stige fra det ekstremt lave niveau, vi har i dag, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Du kan altså risikere, at dine låneudgifter bliver højere.

Hvis du vælger at låne det maksimale beløb i SU-lån hver måned i tre år, kommer du ud med en gæld på cirka 123.000 kroner, såfremt det er i de sidste tre studieår, du tager lånet.

Når du skylder mellem 120.000 og 139.999 kroner, har du 12 år til at betale tilbage.

Med eksempelvis en gæld på 123.000 kroner vil du have udsigt til at betale cirka 900 kroner tilbage hver måned i 12 år.

Tager du SU-lån i 5 år, kommer du ud med en gæld på cirka 215.000 kroner.

Her har du 15 år til at betale tilbage, og med en gæld på 215.000 kroner vil du derfor have udsigt til at betale cirka 1300 kroner tilbage hver måned i 15 år.

Til gengæld vil du typisk komme til at tjene mere, når du tager en lang videregående uddannelse.

- Men det betyder, at man efter uddannelsen skal til at arbejde gæld af enten før eller samtidig med, at man sparer op til for eksempel at købe en ejerlejlighed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Fakta: Tilbagebetaling af SU-lån

- Du har pligt til at begynde tilbagebetalingen af dit SU-lån i januar i kalenderåret ét år efter, at du har afsluttet din uddannelse.

- Du skal betale dit lån tilbage over en periode på mellem 7-15 år. Ydelsen per lån udgør som minimum 200 kroner per afdrag.

- Du kan altid betale et højere afdrag eller indbetale ekstra på dit lån, hvis du vil forkorte tilbagebetalingsperioden.

- Du har mulighed for at udsætte din betaling i maksimalt to år.

Kilde: borger.dk

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand druknede under badetur - ven...
bt.dk
Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx