Af - 06/06-16 13:55

Mathildes p-stav blev væk inde i hendes armMathildes p-stav blev væk inde i hendes arm

Mathilde Schortmann Miller måtte gennem to operationer i fuld narkose, før lægerne kunne finde hendes p-stav, der havde arbejdet sig dybt ind i hendes armmuskel

Bildstrecke im Grossformat »

Da Mathilde Schortmann Miller var i slutningen af 20’erne, opsøgte hun sin praktiserende læge for at få fjernet sin p-stav, men til hendes overraskelse, ville han ikke tage den ud.

“Jeg fik at vide, at den sad for dybt til, at han kunne fjerne den selv.”

Lægemiddelstyrelsen har i deres seneste nyhedsbrev gjort opmærksom på, at der er en risiko for, at p-stave kan forskubbe sig i armen, og at de i meget sjældne tilfælde er endt i lungekredsløbet.

Unge kvinder dropper p-pillerne
Unge kvinder dropper p-pillerne

Det var Mathildes anden p-stav, og hun havde lagt mærke til, at nummer to lå meget dybere, end den første stav, hun fik indsat.

“Den første kunne jeg sagtens mærke og se lige under huden, men med nummer to skulle jeg ligesom flytte på min biceps, og så havde jeg en ide om, at jeg kunne mærke den, men jeg var ikke sikker.”

Mathilde blev henvist til Hvidovre Hospital, hvor hun var igennem nogle scanninger i et forsøg på at finde ud af, hvor staven sad i hendes arm, men den dukkede ikke op. Hun fik derfor at vide, at hun skulle i fuld narkose, og så ville en kirurg operere den ud af armen på hende.

“Da jeg vågnede fra narkosen, kunne jeg se, at jeg havde et sår på armen på cirka fem centimeter, der var blevet syet sammen, og jeg tænkte, at nu var det overstået.”

Mandlig p-pille kan være på markedet om to år
Mandlig p-pille kan være på markedet om to år

Men det var ikke tilfældet. Kirurgen havde ikke kunnet finde p-staven i Mathildes arm, og hun måtte derfor igennem nye scanninger og undersøgelser. Til sidst mente lægerne, at de kunne se staven, der var dybt begravet inde i armmusklen. Mathilde blev derfor igen lagt i narkose, så en ortopædkirurg kunne operere hende.

“De endte med at finde den, men den havde arbejdet sig et godt stykke ind i armen. Lægerne mente, det kunne skyldes, at den var blevet sat for langt ind i armen, da jeg fik den.”

I dag har Mathilde to store ar på armen efter operationerne, og selv om hun var glad for at have p-staven, har hun ikke overvejet at få en ny efter den besværlige udtagning.

Tag testen: Har du styr på sexsygdomme, smitte og symptomer?
Tag testen: Har du styr på sexsygdomme, smitte og symptomer?

“Jeg valgte p-staven, fordi jeg gerne ville have en nem præventionsløsning, men det kan man dårligt kalde et forløb på halvandet år med undersøgelser, scanninger og to operationer”.

Mathilde vil ikke fraråde andre at få en p-stav, men skulle hun selv vælge at få en igen, ville hun få den indsat af en gynækolog med erfaring i proceduren.

Har du ligesom Mathilde oplevet, at din p-stav har flyttet dig? Så vil journalist Cordelia Weber meget gerne tale med dig. Skriv en mail på: cweber@mx.dk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx