Af - 11/01-16 16:20; Opdateret: 12/01-16 10:30

Piger bliver ranglistet efter udseende på nettet uden de ved det  - nu bliver siden anmeldtPiger bliver ranglistet efter udseende på nettet uden de ved det - nu bliver siden anmeldt

På en ny hjemmeside bliver jyske piger ranglistet ud fra deres profilbillede på Facebook - flere uden at have givet samtykke. Seniorjurist vil nu anmelde hjemmesiden til Datatilsynet.

Bildstrecke im Grossformat »
Ejerne bag siden skriver til metroxpress, at siden er lavet for at eksemplificere, hvor nemt det er at høste navne og billeder fra danske Facebookprofiler. Ifølge ejerne har siden kun været oppe i få dage, men der har allerede været 15.000 unikke sessioner på siden. Ejerne regner med at åbne for, at piger fra hele landet kan blive vurderet på siden. - Jeg ser ikke negativt på, at jeg er med på listen, for det er da dejligt med sådan en placering. Dog er det ubehagelige ved det, at jeg folk bedømmer mig, uden jeg ved det, siger Fie Grouleff, der i søndags var en del af listens top. Mandag ligger hun på en 17. plads. - Jeg synes, det er et skørt koncept, og jeg forstår ikke meningen med det. Jeg forstår ikke, hvad bagmændene vil opnå med det, og jeg kan godt se at det for nogen må være nedladende/ydmygende enten ikke at være på listen eller ligge lavt, men jeg håber virkelig ikke, at folk tager det seriøst, skriver hun til metroxpress. - Jeg synes, det var sjovt at se, hvor på listen, jeg lå. Det er da fedt at ligge i toppen, men som sådan får jeg ikke noget ud af det. Hvis jeg lå langt nede, ville jeg tænke 'fuck det', sagde hun i søndags til metroxpress. Signe Meldgaard Hartmann er 18 år og fra Vejle. - Hjemmesidens koncept er lidt det samme, som når man deltager i X Factor. Man tilmelder sig for at få en vurdering af sit talent, og nogle får så at vide, at de ikke synger godt, siger Charlotte Diamant, der er psykolog i Psykiatrifonden. Charlotte Diamant, der er psykolog i Psykiatrifonden, fortæller, at listen kan være problematisk, for de piger, der finder sig selv langt nede på listen. - Hjemmesiden kan være problematisk, hvis der sidder piger, som føler, de ikke er noget værd, og som tilmelder sig og bliver listet nederst. Der vil være unge, der forsøger at booste deres selvværd ved at deltage, og som muligvis ikke har gjort sig klart, hvor kede af det de bliver ved at få en dårlig rating. Eller også har de ikke tænkt over, at der måske ligger en sårbarhed, der bliver pustet til ved ikke at blive bekræftet, som de havde håbet og forventet, sagde Charlotte Diamant i søndags til metroxpress. Ifølge ejerne, er der stor forskel på, hvordan folk har taget imod siden: - Alle mænd elsker siden, det modsatte køn har dog haft lidt svære ved at acceptere den geniale idé, skriver de til metroxpress. Billedet har intet med 'Rate and Chill' at gøre.

Charlotte Diamant, der er psykolog i Psykiatrifonden, siger, at hjemmesiden kan være problematisk. Klik dig gennem galleriet og få svar på, hvorfor.

Hvor smuk er du i forhold til de andre kvinder i din by?

Det kan pigerne fra Vejle få svar på via en ny hjemmeside. I dag har metroxpress publiceret en artikel om, hvordan piger fra Vejle kan tilmelde sig med deres profilbilleder, og så har alle mulighed for at vurdere, hvor smukke de er i forhold til de andre piger på hjemmesiden.

Men nu viser det sig, at flere af de piger, hvis billede figurerer på hjemmesiden, ikke selv har tilmeldt sig.

- Jeg vidste ikke, at mit billede var på hjemmesiden. Det fandt jeg først ud af for få dage siden, fordi billederne af mine andre veninder også ligger på siden, uden de ved det. Det er ret ubehageligt og upassende, at der er så mange, der har bedømt mit udseende, uden jeg selv var klar over det, siger 20-årige Fie Grouleff fra Vejle.

Lavt selvværd: Unge blinde burer sig inde i deres hjem
Lavt selvværd: Unge blinde burer sig inde i deres hjem

Ida Ankjær Hansson, der igår toppede listen, har heller ikke selv tilmeldt sig.

- Faktisk anede jeg ikke, hvad det var, da jeg i fredags fik sendt et billede af listen. Det er da fint at ligge øverst, men jeg synes egentlig, det er ret latterligt, og jeg kan ærlig talt ikke rigtig tage det seriøst, skriver hun i et svar til metroxpress.

Men også de ældre har fundet vej til hjemmesiden. Metroxpress har været i kontakt med en bekymret mor, der har fundet sin datter på hjemmesiden, uden datteren selv har tilmeldt sig.

Syv hurtige tips til en bedre selfie, så du kan booste din selvtillid
Syv hurtige tips til en bedre selfie, så du kan booste din selvtillid

På hjemmesidens betingelser fremgår det, at man kun må tilmelde sig selv. Det gør man ved at indsætte URL-adressen på den Facebook-profil, man vil tilmelde, og godkende betingelserne. Men ejerne bag hjemmesiden svarer metroxpress, at man i princippet kan tilmelde hvem som helst.

- Vi stoler selvfølgelig på vores brugere. Hvis man vil opbygge et tillidsforhold, er en af parterne nødt til at starte med at udvise tillid, skriver ejerne og tilføjer, at de endnu ikke har oplevet nogen piger, som ikke ønsker at være på listen.

De forklarer dog, at hvis de får klager, vil de gøre deres bedste for at få fjernet billederne hurtigst muligt.

Men metroxpress har i dag været i kontakt med en pige, der ikke ønsker at figurere på hjemmesiden, og som fortæller, at hun flere gange - uden at få svar - har kontaktet ejerne i håb om at få sit billede fjernet.

Til det svarer ejerne bag siden, at de i øjeblikket har travlt.

Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde
Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde

Seniorjustist i Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup vurderer overfor metroxpress, at hjemmesidens koncept overtræder persondataloven.


Jeg er godt nok noget rystet over siden. Enhver kan indsætte en URL-kode fra en andens Facebook-profil og dermed uploade et billede af en anden pige uden pigens samtykke. Den her hjemmeside er bygget op omkring ulovlig offentliggørelse af andre. De krænker pigerne med det her koncept.
Det siger Anette Høyrup, der nu vil anmelde hjemmesiden til Datatilsynet.

Hun forklarer, at det desuden ikke nytter noget, hvis administrator vil indhente samtykke fra de piger, hvis billede allerede ligger på siden, da samtykket skulle være indhentet inden offentliggørelsen af billederne på siden. Hun giver heller ikke meget for ejernes svar om, at de fjerner billederne på de piger, der klager.

- En ting er, at de lover at fjerne billederne på de piger, der klager, men hvad med alle de piger, der ikke opdager, at deres billede er blevet lagt op på hjemmesiden, siger Anette Høyrup.

Hun påpeger, at administrator ikke give samtykke på pigerne vegne, og derfor giver det ifølge seniorjuristen ingen mening, at der på hjemmesiden står, at alle billeder skal godkendes af administrator.

TV: Simpelt morgen-ritual gør kvinder mere selvsikre, flirtende og sexlystne
TV: Simpelt morgen-ritual gør kvinder mere selvsikre, flirtende og sexlystne

LÆS OGSÅ: Rita Ora afslører tragisk hemmelighed fra sine teenageår

LÆS OGSÅ: - Det giver mig selvtillid at gå nøgen rundt i huset

LÆS OGSÅ: Forskere advarer: Disse billeder er ikke gode for dig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx