Professor: Lykkepiller tager livet af raske ungeProfessor: Lykkepiller tager livet af raske unge

Forbyd lykkepiller til børn og unge. De er livsfarlige, siger professor. Vrøvl, pillerne forhindrer selvmord, modargumenter psykiater.

storybild

Tusindvis af danske børn og unge er på lykkepiller.Professor og forksningsleder Peter Gøtzsche mener, at det er er livsfarligt for dem, da lykkepiller ifølge ham øger risikoen for selvmord. Psykiater mener det modsatte: Lykkepillerne forhindrer selvmord. (Billede: polfoto/arkiv)

Lykkepiller er livsfarlige og bør slet ikke udskrives til unge under 25 år. Sådan lyder det fra Peter Gøtzsche, professor og leder af forskningsinstitutionen Cochrane Centeret på Rigshospitalet, efter Patientklageankenævnet netop har afgjort, at 20-årige Danilo Terrida begik selvmord som følge af et kritisabelt behandlingsforløb med lykkepiller.

Lykkepiller kan have kostet 20-årig livet
Lykkepiller kan have kostet 20-årig livet

- Vi har kendskab til mange unge, der har taget livet af sig selv – også raske frivillige, som slet ikke fejlede noget, men bare ville tjene penge til studierne (som deltagere i medicinske forsøg, red.) har begået selvmord på lykkepiller, siger Gøtzsche til TV2 og opfordrer Sundhedsstyrelsen til at skride ind med et forbud mod at udskrive lykkepiller til børn og unge:

- Når effekten er stort set ikke-eksisterende hos børn og unge, giver det jo ingen mening at behandle med præparater, der øger risikoen for, at de begår selvmord.

Men det er at gå alt for vidt, mener formand for Dansk Psykiatrisk Selskab Thomas Middelboe, for lykkepiller forhindrer langt flere selvmord end de forårsager, siger han.

Læge: DR smed mit interview i skraldespanden
Læge: DR smed mit interview i skraldespanden

- Der er ingen videnskabelig evidens eller holdepunkter for, at den her medicin øger antallet af selvmord. Tværtimod beskytter den mod selvmord, siger Thomas Middelboe, som understreger, at lykkepiller sandt nok øger risikoen for selvmordstanker og selvmordsadfærd hos børn og unge, men ikke fuldbyrdet selvmord.

Han mener derfor, at det er forsvarligt, at praktiserende læger udskriver lykkepiller til personer over 18 år, så længe lægerne følger deres patienter tæt i de første uger af behandlingsforløbet, hvor risikoen for selvmordstanker- og adfærd er størst.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Efter licens-chok: Over 100.000...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx