Af Troels Gadegaard Frølich - 26/08-14 10:48

Kritik: Regeringen er for optimistiskKritik: Regeringen er for optimistisk

Regeringen har for stor tiltro til, at Danmark vil fortsætte ud af krisen, mener økonom.

storybild

Det er blandt andet forudsigelserne om, at 43.000 personer vil komme i arbejde i løbet af de næste to år, der kan vise sig at være for optimistiske, lyder kritikken af regeringens finanslovsudspil. (Billede: Polfoto)

Regeringen har haft de optimistiske briller på, da skønnet for Danmarks vækst blev lagt fast i udspillet til den kommende finanslov, vurderer Niels Westergård-Nielsen, professor ved CBS.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil regeringen fastholde sit vækstskøn på 1,4 procent i 2014 og 2,0 i 2015. Men et blik rundt på vores nabolande og største eksportmarkeder får Niels Westergård-Nielsen til at vurdere, at væksten formentligt vil lande et sted under regeringens skøn.

Regeringen forventer at flere får job i år
Regeringen forventer at flere får job i år

- Man kan ikke sige, at det går særlig godt, hvis man ser på, hvad der foregår omkring os. Tyskland og Sverige er gået ned i væksttempo, og resten af Europa bevæger sig ikke, så vi har ikke større chancer for at få vækst i Danmark, siger han.

- Eksporten vil ikke komme til at vokse så meget, som den har gjort. Derudover er vores danske forbrug ikke steget, og investeringerne halter virkelig, siger professoren, som fremhæver, at konflikten mellem Rusland og Ukraine også er med i rækken af dårlige nyheder for væksten.

SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej
SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej

Ifølge Ritzaus oplysninger forventer regeringen, at beskæftigelsen vil stige med 21.000 personer i 2014 og 22.000 i 2015. Men også her er Niels Westergård-Nielsen mere pessimistisk.

- Det skøn er absolut til den optimistiske side, for beskæftigelsen hænger tæt sammen med væksten. 20.000 flere i beskæftigelse er mange i den sammenhæng, for det kræver, at der er nye job, og nye job afhænger af den økonomiske vækst, siger han.

Regeringen vil score 600 millioner på ekstra bøder
Regeringen vil score 600 millioner på ekstra bøder

Professoren vil derimod ikke afvise, at bruttoledigheden kan falde.

- Vi må se i øjnene, at rigtig mange mennesker er forsørget af det offentlige, og nogle af dem tæller med i ledigheden, siger han.

Niels Westergård-Nielsen mener, at regeringens plan om at lade det faktiske underskud på de offentlige finanser gå lige til EU's smertegrænse på 3,0 procent af BNP er ganske fornuftigt.

Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn
Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn

- Det er der overhovedet ikke noget problem i taget i betragtning af, at det ikke går bedre i økonomien. Der er ikke risiko for, at man skaber inflation, siger Niels Westergård-Nielsen.

- Til gengæld har vi fået noget, der ligner deflation, og det er noget af det værste for vækst og beskæftigelse, fordi hvis man tror, at priserne falder i morgen, så venter man med at købe, siger han.

Regeringen fremlægger sit bud på den kommende finanslov tirsdag klokken 11.

/ritzau/

Engell: Det ligner en aftale mellem regeringen, Ø og SF
Engell: Det ligner en aftale mellem regeringen, Ø og SF

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre mænd uden for livsfare efter...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx