Af - 02/02-14 19:59; Opdateret: 02/02-14 20:22

DF revser partiskiftere – men er selv stiftet af afhoppereDF revser partiskiftere – men er selv stiftet af afhoppere

Partiskifterne skader politikernes troværdighed, mener Dansk Folkeparti. Partiet er dog selv stiftet af fire afhoppere.

storybild

Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen-Dahl er de to eneste formænd i Dansk Folkepartis historie. De var begge folketingsmedlemmer for Fremskridtspartiet tilbage i 1995, da de meldte sig ud for i stedet af stifte DF. (Billede: Polfoto/Claus Bonnerup/arkiv)

De to ministre Astrid Krag og Ida Auken skiftede i denne uge fra SF til henholdsvis Socialdemokraterne og Radikale, men den slags partiskift midt i en valgperiode skader politikernes troværdighed og skaber politikerlede.

Sådan har kritikken lydt fra flere sider – blandt andet fra Dansk Folkeparti. Men DF blev faktisk selv stiftet af fire folketingsmedlemmer, der i 1995 sprang fra Fremskridtspartiet for at starte det nye parti. Blandt de fire var Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl.

'Regeringen bør stille op til DM i pælesidning'
'Regeringen bør stille op til DM i pælesidning'

Vi har spurgt Dansk Folkepartis Peter Skaarup, hvordan det hænger sammen.

- Det var da et godt spørgsmål, haha. Nej, jeg mener sådan set ikke, at man kan sammenligne det, for der skete en reel deling af Fremskridtspariet: Syv folketingsmedlemmer blev i partiet, og fire andre stoppede og dannede DF, siger Peter Skaarup.

Pia K: Jeg forstår hvis man ikke stoler på politikerne
Pia K: Jeg forstår hvis man ikke stoler på politikerne

Men kan man ikke også nærmest sige, at der er tale om en sprængning af SF i to, når så mange er gået til Socialdemokraterne?

- Der er jo to, der går i forskellige retninger (Astrid Krag til S og Ida Auken til R, red.). Vælgerne har haft mulighed for på valgdagen at stemme på SF, Socialdemokraterne eller Radikale, og de har så stemt på SF, og nu er den stemme så i virkeligheden gået til et andet parti, og det synes jeg er kritisk: At man går over i etableret parti, som mange vælgere jo egentlig har fravalgt, men så kommer til at støtte alligevel.

Danskerne til Ida: Du er ikke værdig til at bære dit navn
Danskerne til Ida: Du er ikke værdig til at bære dit navn

Du har sagt, at partiskiftere 'svigter det grundlag, som man er valgt ind på i sin tid. Det parti, man stillede op for, er man ikke længere repræsentant for. Og det vil sige, at der er nogle vælgere, som føler sig godt og grundigt snydt.' Kan man ikke sige det samme om de fire folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti tilbage i 1995?

- Jeg mener egentlig godt, at man kan sige, at det grundlag, de fire blev valgt ind på i 1994, da der var valg, ophørte med at eksistere på den måde Fremskridtspartiet udviklede sig. Man gik ind i valgkampen i '94 med Pia Kjærsgaard som politisk leder, men på grund af voldsom uro i partiet går hun af eller bliver gået, og det hele kulminerer meget kaotisk med folk der kalder hinanden tøsedrenge – det var meget synligt og klart for alle, at det kunne så ikke fortsætte i den form det havde. Der var ingen, der kunne forudse den situation, og der var ingen partier der hed Dansk Folkeparti ved valget i 1994, og derfor synes jeg heller ikke, man kan sammenligne det.

Astrid Krag skifter til Socialdemokraterne
Astrid Krag skifter til Socialdemokraterne

Der har jo også været ganske stor uro i SF på det sidste, så hvad er forskellen?

- Vælgerne har haft mulighed for at stemme på Socialdemokraterne, Radikale eller SF, og de har valgt SF, men lige pludselig kan de altså se, at deres stemme i virkeligheden er gået til Socialdemokraterne eller De Radikale. Der forstår jeg godt, at mange SF-vælgere siger 'hov, hvad sker der lige her'. De oplever, at de ikke får den vare, de havde bedt om at få leveret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lego-arving sælger ud igen: Dropper...
bt.dk
Selvom det lugter af trofæer i...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Lille studie: Kvinder kan få orgasmen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx