Af Ritzau - 10/08-16 09:21

Flere overlever efter indførelsen af kræftpakkerFlere overlever efter indførelsen af kræftpakker

Vi gør mærkbare fremskridt i behandlingsindsatsen mod kræft herhjemme, og flere og flere overlever sygdommen.

storybild

Behandlingsindsatsen er markant forbedret, og flere overlever kræft. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Bax Lindhardt)

Siden kræftpakkerne blev indført i behandlingssystemet tilbage i 2010, har vi gjort markante fremskridt i kampen mod kræft.

Det viser seneste tal fra Nordcan, som samler kræftstatistik fra de nordiske landes nationale kræftregistre.

Hos Kræftens Bekæmpelse bemærker man også de store fremskridt, og glæder sig over tallene.

- Det aller glædeligste er, at den indsats der ydes på hospitalerne, i regionerne og i Folketinget og som gør, at vi får kræftbehandling i verdensklasse, den virker, siger direktøren fra Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen og fortsætter:

- Behandlingsindsatsen gør, at det går bedre for kræftpatienter i Danmark, og flere overlever deres kræftsygdom, siger han.

I de nye tal sammenlignes overlevelsen i to perioder: 2000-2004, inden de tre store kræftplaner fik effekt, og fra 2010-2014, efter at kræftplanerne er ført ud i behandlingssystemet.

Herhjemme har vi historisk set haft et efterslæb i forhold til de øvrige nordiske lande, når det gælder chancerne for at overleve en kræftsygdom. Men i dag er vores kræftstatistik ifølge den nye statistik så god, at vi nu kan sammenligne os med resten af Norden.

- De nye tal viser, at vi haler ind på de øvrige nordiske lande. Vi er ikke helt i mål endnu, og er stadigvæk et stykke bagefter på nogle områder, fortæller Leif Vestergaard Pedersen og fastslår at vi er på rette vej.

- Der er stadigvæk et stykke arbejde forude og stadigvæk noget, der skal forbedres, før at vi kommer helt i verdensklasse. Men vi er klart på rette spor, det viser tallene, siger han.

I årene efter årtusindskiftet overlevede to ud af tre patienter med diagnosen "hjernetumor" eller "kræft i centralnervesystemet". I dag er otte ud af ti i live et år efter, skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx