Af - 17/09-14 08:01

Familietragedie bag skuddrab: Flere forældre i krig om børneneFamilietragedie bag skuddrab: Flere forældre i krig om børnene

Det var en samværssag, som i går kostede en 57-årig advokat livet. Og den slags sager er i voldsom stigning.

storybild

(Billede: Polfoto)

Gårsdagens dramatiske skuddrama i Fogedretten i København, der endte med at koste den 57-årige advokat Anders Lindholt livet, tog udgangspunkt i en såkaldt samværssag, hvor forældrene kæmpede om retten til at se deres 3-årige barn.

Og den slags sager ser man langt oftere i Danmark.

I 2013 var der således 2.484 sager om forældremyndigheden i Fogedretten, hvilket er en stigning på 50 procent i forhold til 2007, fremgår det af tal fra Domstolsstyrelsen.

Psykolog: Barnet kan mærke noget er anderledes
Psykolog: Barnet kan mærke noget er anderledes

- Der er rigtig mange sager omkring manglende udlevering af børn, hvilket er en rigtig trist udvikling. Kun børnene er tabere i sagerne, for uanset hvad vil børnene kunne mærke den kolde luft, siger Lone Brandenborg, formand for Danske Familieadvokater, og fortsætter:

- Sagerne bliver ikke undersøgt nok til bunds, fordi Statsforvaltningen ikke har ressourcer nok, og så ender de i Fogedretten, siger hun.

Og her har netop advokaterne et særligt ansvar, mener den rutinerede børneadvokat Gry Rambusch.

Advokat blev skuddræbt: Var far til tre
Advokat blev skuddræbt: Var far til tre

- Advokaterne i sådanne sager skal huske at være deres professionelle ansvar bevidst. Nogle gange bør man holde igen med at tvinge en opslidende proces igennem. Der er mange, der ikke taler barnets perspektiv - de taler forældrenes, og det er ikke godt nok, siger hun og fortsætter:

- Der findes eksempler på advokater, som har obstrueret sager ved at fremsætte alvorlige anklager mod modparten, som der ikke er dokumentation for. Advokaterne har været indklaget for advokatnævnet og fået en påtale eller bøde i de tilfælde, hvor det er blevet afsløret.

Den opfattelse deler Lone Brandenborg dog ikke helt.

- Der er selvfølgelig nogle advokater, som primært ser det fra fars eller mors side, men jeg synes, at langt de fleste er gode til at finde optimale løsninger.

Morfar erkender skuddrab i retten
Morfar erkender skuddrab i retten

Uanset hvad er sådanne sager meget personfølsomme, mener Gry Rambusch.

- Når man har at gøre med nogens børn, så bliver folk farlige. Hvis man skal tvinges til noget, så kan man i yderste tilfælde presses til at slå ihjel. Det er meget personfølsomme sager, siger hun.

Advokater: Vi er chokerede over skudepisode
Advokater: Vi er chokerede over skudepisode

Flere gange har hun selv oplevet voldsomme forældre i retssager.

- Jeg har flere gange oplevet at få verbale trusler fra folk, der lige har tabt en sag. Men det er i affekt, og ikke noget som gør mig bange.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Kronprinsen er en...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx