Af - 08/07-15 14:13; Opdateret: 08/07-15 14:32

200 rumænere arbejder uden overenskomst på Dongs olieterminal200 rumænere arbejder uden overenskomst på Dongs olieterminal

Cirka 200 rumænske metalarbejdere er ikke dækket af en overenskomst og får ifølge lokalformand fra Dansk Metal ned til 45 kroner i timen. Uafklarede forhold i aftalerne, indrømmer Dong, ifølge Fagbladet 3F

Dong har problemer med at leve op til egne standarder. I to måneder har 200 rumænske svejsere og metalarbejdere på Dongs udvidelse af olieterminalen i Fredericia ikke fået løn.

- I flere dage har de end ikke haft penge til at købe mad for, og desperationen skinner ud af de rumænske arbejderes øjne, fortæller Martin Sørensen, der er formand for Dansk Metal Lillebælt.

Ryanair-møde slut: Nu spøger jysk lufthavns-lukning
Ryanair-møde slut: Nu spøger jysk lufthavns-lukning

Han havde i går møde med 20 rumænske svejsere, der havde forladt byggepladsen for at melde sig ind i fagforeningen for at få hjælp. Dermed har 61 ud af 200 rumænere trodset trusler om fyring og hjemsendelse ved at være medlem af en faglig organisation.

Dong har hidtil afvist at løse problemerne. I stedet har energiselskabet henvist til en løsning i det fagretlige system. Den løsning er dog ikke realistisk, da det rumænske Sim Corporate SRL ikke er medlem af Tekniq eller Dansk Byggeri og heller ikke har skrevet under på en overenskomst med Dansk Metal.

LO er klar til faglig blokade mod Ryanair
LO er klar til faglig blokade mod Ryanair

Dansk Metal Lilliebælt begærede for nylig et fællesmøde med Tekniq, der er den danske brancheorganisation for 3.000 virksomheder.

- Det rumænske Sim SRL er ikke medlem hos os. Det er moderselskabet Sim SPA derimod, siger underdirektør Thorkild Bang fra Tekniq.

Fagbladet 3F har via det officielle rumænske erhvervsregister undersøgt ejerforholdene i Sim SRL. Her ejer det italienske Sim SPA 70 procent af aktierne. Rumæneren Grecu Remus ejer resten.

- Efter et møde i oktober sidste år besluttede Sim sig for at melde sig ind og dermed følge overenskomsten. Hvis vi havde vidst, at de to selskaber var moder- og datterselskaber, ville vi have krævet, at også datterselskabet blev meldt ind. Det kræver vores regler, understreger Thorkild Bang.

Han vil i nær fremtid tage kontakt til Sim SPA's danske repræsentant for at få en forklaring.

Debatten raser: Johanne Schmidt-Nielsen har købt McDonalds-mad
Debatten raser: Johanne Schmidt-Nielsen har købt McDonalds-mad

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Sim Corporate SRL via telefon og mail.

Dongs Vice President Knud Pedersen forsikrer i en mail til Fagbladet 3F tirsdag, at alle rumænske medarbejdere mandag har fået løn og udbetalt madpenge.

- Ifølge vores oplysninger er der arbejdet under overenskomst med Dansk Byggeri. Vi er dog i dag, via vores hovedentreprenør CB&I, blevet bekendt med, at der er nogle uafklarede forhold i aftalerne med SIM, erkender Knud Pedersen, der oplyser, at CB&I tirsdag eftermiddag mødtes med underentreprenøren Sim's ledelse.

- Vi afventer resultatet af dette møde, og der skal ikke herske tvivl om, at vi vil forfølge sagen. Vi kræver, at alt arbejde på terminalen sker efter danske løn- og arbejdsvilkår, og har ikke haft grund til at tro, at dette ikke skulle være tilfældet, understreger Knud Pedersen.

Dansk Byggeri oplyser, at Sim Corporate SRL ikke er medlem.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Video af landsholdet deler vandene:...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Superglad og stolt: Her er Magnussens...
bt.dk
Børneværelse, bleer og VM-drømme:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx