Af - 08/05-17 04:00

Eksperter advarer: Demente bliver proppet med alt for meget medicinEksperter advarer: Demente bliver proppet med alt for meget medicin

Ældre over 65 år med demens får langt flere typer medicin end ældre uden demens.

storybild

Eksperter advarer om, at demente får alt for meget medicin. (ARKIVFOTO) (Billede: Scanpix/Tommy Kofoed)

Nationalt Videnscenter for Demens advarer nu om forbruget af medicin hos ældre med demens. Forbruget er nemlig bekymrende højt.

Nye forskningsresultater har vist, at ældre over 65 år med demens får langt flere typer medicin end ældre uden demens. Selv efter at der er taget højde for de sygdomme, som ældre med demens hyppigere har.

Således får 17 procent af ældre med demens 10 eller flere lægemidler sammenlignet med kun syv procent uden demens.

Og 63 procent af ældre med demens får fem eller flere lægemidler sammenlignet med kun 25 procent uden demens.

Centerleder i Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, advarer om, at ældre med demens ikke selv er opmærksomme på eventuelle bivirkninger, som medicinen giver dem, og derfor ikke kan fortælle det til deres læge.

- Medicinen er jo givet med en god grund på et tidspunkt. Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi skal passe meget på de ældre med demens, fordi de kan få en meget lang medicinliste, uden nogen har taget stilling til, om den medicin stadig er nødvendig for dem, siger hun og supplerer:

- Vi kan ikke dokumentere direkte, hvilken konsekvens de lange medicinlister har. Men det, vi ved, er, at ældre menneskers hjerner er mere følsomme over for
bivirkninger.

Undersøgelsens resultat viser også, at 45 procent af de ældre med demens får risikomedicin i løbet af et år. Sammenlignet gælder det 30 procent af ældre uden demens. Og det er Gunhild Waldemar nervøs for.

- Medicin fra den såkaldte røde liste får man slemmere bivirkninger af, specielt som ældre, og helt specielt for ældre med demens, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk stjerne i mystisk fravær:...
bt.dk
Thomas Frank arbejder for FCM-boss:...
bt.dk
Realitystjerne har dumpet sin fyr:...
bt.dk
Politiet med kryptisk udtalelse om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx