Af - 10/12-15 15:29; Opdateret: 10/12-15 16:02

Røde Kors trækker video tilbage - fik børn til at grædeRøde Kors trækker video tilbage - fik børn til at græde

Video satte fokus på udsatte familier, som ikke har råd til at holde jul.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

En lille piges ansigtsudtryk siger det hele, da hendes mor fortæller hende:

Vi har ikke nogen penge til at holde jul for i år.

I en video delt på Røde Kors' Facebookside fik en række børn samme besked: Der bliver ingen gaver, intet juletræ og ingen julemad - der er nemlig ikke råd til at holde jul.

Til videoen skrev Røde Kors: "Vi har sendt et par drillenisser i byen i den gode sags tjeneste! Se, hvordan børn reagerer, når de får at vide, der ikke er råd til jul i år…"

Flere af børnene brød ud i hjerteskærende gråd. I slutningen af videoen blev de fortalt, at 'det bare var for sjov' og 'snyd'.

Ideen var at sætte fokus på udsatte familier, hvor den besked netop ikke er for sjov.

Men videoen har tydeligvis provokeret mindst ligeså meget, som den har givet stof til eftertanke og skabt donationer til den gode sag.

Flere brugere skrev, at Røde Kors manipulerer børnene på en etisk uforsvarlig måde, at den er fuldkommen uacceptabel, usmagelig og på grænsen til grov udnyttelse af børnene.

En skrev endda: "I er syge! Og længere er den ikke."

Det fik i første omgang Røde Kors til at skrive under videoen:

Vi har netop lavet filmen for at sætte fokus på de børn, der må undvære ting, vi andre tager for givet her i julen. Også tak til jer, der kommenterer og engagerer jer i tråden her - også de kritiske røster. Vi er klar over, at det er en film, der kan dele vandene lidt.

Klokken 15.24 blev videoen taget ned på Røde Kors' Facebookside med følgende forklaring:

I morges lagde vi en video ud, hvor vi viser en håndfuld børns reaktion, når forældrene fortæller dem, at de ikke har råd til at holde jul i år. Vi har lavet filmen med henblik på at skabe opmærksomhed omkring det problem, at mange børn i Danmark vokser op i familier, hvor de netop må undvære ting, vi andre tager for givet.
Videoen har fået meget opmærksom og har skabt et utrolig stort engagement blandt mange af jer. Vi vil gerne takke jer, der allerede nu har doneret, liket og delt budskabet, som gør det muligt for os at hjælpe flere udsatte børn her i julen.
Videoen har dog også affødt en del kritik, og nogle gange bliver man klogere af kritik. Kritikken er gået på de etiske overvejelser i forhold til at bruge børn på den måde, vi har gjort i kampagnen. Efter nærmere eftertanke har vi derfor nu valgt at fjerne videoen.

På de fem timer videoen var oppe nåede den at få over 2.500 delinger og 2.800 likes på Facebook. Foruden hundredevis af kommentarer.

I morges lagde vi en video ud, hvor vi viser en håndfuld børns reaktion, når forældrene fortæller dem, at de ikke har rå...

Posted by Røde Kors on Thursday, December 10, 2015

Røde Kors pressechef Klaus Nørskov understreger, at videoen er taget ned af hensyn til de børn, der medvirker.

- Første gang jeg så videoen, følte jeg, at det var en stærk video, det gjorde stort indtryk på mig, siger han til metroxpress.

- Men for nogle har videoen efterladt et indtryk af, at det er synd for børnene i videoen - og dermed fjernet fokus på nogle helt andre børn, som det i virkeligheden handler om. Så både af hensyn til dem, men først og fremmest af hensyn til de børn, der medvirker, har vi valgt at pille videoen af, siger Klaus Nørskov.

Han forklarer, at alle forældre til børnene havde givet tilsagn til at medvirke, og det var forældrene selv, der filmede videoerne, der blev brugt i kampagnen.

Ingen jul i år?

Vi har sendt et par drillenisser i byen i den gode sags tjeneste! Se, hvordan børn reagerer, når de får at vide, der ikke er råd til jul i år… --> SMS ’julehjælp’ til 1240, så giver du 50 kr. til udsatte børns jul. #tak #godjultilalle

Posted by Røde Kors on Thursday, December 10, 2015

LÆS OGSÅ: Røde Kors-chef lægger sin fede løncheck på Facebook: Værsgo, skyd løs på mig

LÆS OGSÅ: Røde Kors-boss om telte til flygtninge: Er vi et uland?

LÆS OGSÅ: Røde Kors samler over 25 millioner kroner ind

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Mere dårligt nyt til Hareide!...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx