Af - 01/12-16 04:00; Opdateret: 01/12-16 15:41

Læger: Det flyder med gonorré på landets klinikker for kønssygdommeLæger: Det flyder med gonorré på landets klinikker for kønssygdomme

Landets klinikker for kønssygdomme er belastet til bristepunktet. Rigtig mange testes positive for gonorré. Kønssygdommen kan sterilisere kvinder, hvis den ikke opdages i tide.

Bildstrecke im Grossformat »

En rundspørge blandt fire af Danmarks klinikker for kønssygdomme viser, at gonoréen belaster klinikkerne langt over det sædvanlige.

På mange af Danmarks klinikker for kønssygdomme arbejdes der i disse dage på højtryk. Klinikkerne er nemlig ved at drukne i patienter med kønssygdommen gonorré, som kan gøre kvinder sterile, hvis det ikke opdages i tide.

Både Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, Gentofte Hospital, Region Syddanmark og Aarhus bekræfter den massive stigning.

På Gentofte Hospital fortæller overlæge Kristian Kofoed, at de har oplevet en stigning på cirka 250 procent i antallet af besøg på klinikken siden i sommer.

Intimbarberer du dig før sex? Så vokser risikoen for disse grimme kønssygdomme
Intimbarberer du dig før sex? Så vokser risikoen for disse grimme kønssygdomme

Også på Bispebjerg Hospital er antallet af gonorré-tilfælde steget markant fra 285 tilfælde i 2012 til 679 tilfælde, i 2015, som er den seneste måling.

Tendensen gælder i hele landet, hvor gonorréen er vokset eksplosivt med 689 smittede i 2012, mens der i 2015 blev registreret 2.788 tilfælde.

Det her er meget bekymrende. Vi er spændt til bristepunktet på kønssygdomklinikken. Udover at det beslaglægger vores ressourcer, udgør disse sygdomme en reel helbredstrussel for patienterne.
Det siger Uffe Koppelhus, der er specialeansvarlig læge på klinikken for kønssygdomme i Aarhus til metroxpress og fortsætter:

- Antallet af nye tilfælde af gonorré har nået et omfang, hvor vi som behandlingsansvarlige må råbe vagt i gevær.

Han fortæller, at bare på hans egen klinik er smittetfældene med gonorré alene det seneste år steget med mere end 100 procent.

Usikker sex dræber 123 om året
Usikker sex dræber 123 om året

Årsagen til de mange smittetilfælde er blandt andet, at der procentvis er flere kvinder, der bliver smittet med gonorré.

- Kvinder er i højere grad asymptomatisk og kan derfor gå med infektionen uden gener. Når bakterien er spredt til kvinder, som det er tilfældet nu, udgør kvinder som ikke lader sig teste, og som måske har mange ubeskyttede kontakter, et ”reservoir” som holder epidemien ved lige. Vi oplever tit, at kvinder først kommer til test og behandling, når en partner har fået symptomer og har ladet sig teste, siger Uffe Koppelhus.

Festival-feberen kan mærkes på klinik: - Brug kondom for f…..
Festival-feberen kan mærkes på klinik: - Brug kondom for f…..

Udover at det i sig selv er alarmerende, at kurven for gonoré-smittede i Danmark er voldsomt stigende, er der risiko for, at problemet pludselig kan blive endnu mere alvorligt.

I udlandet er der nemlig fundet flere og flere patienter med gonorrébakterier, som er resistent over for nogle af de typer antibiotika, man typisk behandler gonorré med.

Selvom man endnu ikke har oplevet resistens mod den type antibiotika, som man behandler gonorré med i Danmark, er det ifølge Uffe Koppelhus et spørgsmål om tid, før det sker.

- Det er forventeligt, at vi vil se behandlingsresristente gonorrebakterier i Danmark inden for kort tid, og så kan problemet blive meget større, siger han.

JA! Du er mere liderlig om sommeren
JA! Du er mere liderlig om sommeren

Flere af lægerne på landets klinikker for kønssygdomme fortæller desuden til metroxpress, at også syfilis og klamydia er i klar stigning.

Gabriela Rehfeld, der er jordemoder og specialist i sexologisk rådgivning samt leder af Ungdomsmodtagelsen i Halsnæs forklarer, at der er flere grunde til, at mange unge ikke får beskyttet sig.

- Blandt andet tror rigtig mange unge, at hvis de foreslår deres partner at dyrke beskyttet sex, så signalerer de, at de selv har en kønssygdom, eller også er de bange for, at deres sexpartner føler sig beskyldt for at være smittet, siger Gabriela Rehfeld.

Kondomfirma laver genial reklame på Tinder
Kondomfirma laver genial reklame på Tinder

Hun tester også selv de unge, og kan også mærke en stigning i antallet af gonoré- og klamydiasmittede. Det beskylder hun blandt andet den nyere hjemmetest for:

Klamydia-selvtesten taburiserer området endnu mere. Det virker kun som et signal til unge om, at klamydia ikke er noget, vi skal snakke om. Man kan helbredes uden at fortælle det til nogen.

Manglende kampagner og for mange løftede pegefingre er også årsagerne til, at flere unge skipper kondomet.

- Vi skal ikke ud og belære de unge, men mere lægge op til en snak om, hvilket ansvar man har, siger Gabriela Rehfeld.

LÆS OGSÅ: Gymnasieelever udstiller hinandens sexliv i sladderblade

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx