Af Heidi Pedersen ,Sine Bach Jakobsen - 08/03-18 10:15

Søvnforsker bekymret over nye vaner i soveværelset: Derfor sover mange danskere så dårligt Søvnforsker bekymret over nye vaner i soveværelset: Derfor sover mange danskere så dårligt

Knap hver anden dansker sover dårligt, og det skyldes i høj grad de 'nye venner', vi har inviteret med ind i soveværelset.

storybild

Knap hver anden dansker har søvnproblemer, viser en ny stor befolkningsundersøgelse. (Billede: Nikolai Linares)

Danskerne sover dårligt - og søvnkvaliteten er på blot fire år forværret markant. Således har hver anden vendt og drejet sig i løbet af de seneste 14 dage i et forgæves forsøg på at føle sig udhvilet. Det viser nye tal fra i den store befolkningsundersøgelse 'Den nationale Sundhedsprofil 2017', hvor 46 pct. angiver, at de er generet af søvnproblemer.

14 pct. af danskerne angiver endda, at de har været meget generet af søvnproblemer. For blot fire år siden var det kun 11 pct., der var meget generet, mens det i 2010 var 10 pct. Og spørger du en af landets førende søvnforskere, Mikael Rasmussen, stopper det ikke her.

»Der er ingen tvivl om, at tallene vil fortsætte med at stige. Og det skal vi tage meget seriøst,« siger han.

Den manglende eller dårlige søvn har nemlig konsekvenser på både den korte og den lange bane. Immunforsvaret svækkes, og risikoen for stress, diabetes og hjerte-kar-sygdomme øges. Samtidig kender de fleste til, hvordan træthed kan gøre det sværere at koncentrere sig, holde humøret oppe, dyrke sport og spise sundt.

Søvnproblemer begyndte for alvor at slå igennem i begyndelsen af 00'erne, og er steget i takt med den digitale udvikling, hvor vi hele tiden bombarderes med indtryk og hele tiden skal stå til rådighed, forklarer søvneksperten.

»De fleste af os tjekker mail eller ser Netflix inden sengetid, men det betyder, at nervesystemet ikke er klar til at sove,« siger Mikael Rasmussen.

Når man dykker mere ned i tallene, er mobilen sammen med computer, tv og tablets de største skurke. Som en del af den store nationale befolkningsundersøgelse har Region Syddanmark spurgt borgerne nærmere om, hvorfor 13,5 pct. i den region ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet. Hos tre ud af fire mænd er det især gaming, netflix og andet digital underholdning, der stjæler timer fra nattesøvnen. Hos kvinderne fylder tanker og bekymringer også en forholdsvis stor del, men også her er det vores digitale venner, der er de største skurke.

Eller den ukritiske brug af mobilen, som Imran Rashid, speciallæge i Almen Medicin og forfatter til bogen 'Sluk - kunsten at overleve i en digital verden' kalder den tendens, han har set invadere os fra udlandet.

»Det er det, vi begynder at se i Danmark nu, og jeg frygter, at det kun bliver værre. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på det, jeg kalder sund digitalisering, som f.eks. at slukke sin mobil, når man er sammen med andre mennesker, eller ikke tage sin telefon med i seng,« siger han.

Og den holdning går igen hos søvneksperten.

»Vi skal alle sammen blive bedre til at slukke skærmen en halv til en hel time inden sengetid og i stedet  tage et bad, læse en bog, lave en to do liste, lytte til musik eller tale med sin partner. Det er en misforståelse, at vi tror, vi kan styre vores søvn med vores vilje - man skal være klar til at sove,« siger Mikael Rasmussen.

Antallet af timer under dynen ser også ud til at være afgørende. I Region Sjælland har man spurgt særligt om sjællændernes søvnlængde og kvalitet. Her svarer hver tiende, at de sover under seks timer om natten.

»Og 50 pct. af dem, der kun sover seks timer hver nat, angiver samtidig at de sover dårligt, så det tyder på, at de to ting hænger sammen,« siger specialkonsulent i Region Sjælland Bodil Helbech Hansen.

Derudover kan man se, at kort søvn og dårlig søvnkvalitet i højere grad optræder blandt sjællændere med højt stressniveau, ensomme og borgere som generelt er utilfredse med livet. BodilHelbech Hansen understreger dog, at det kun er deskriptive tal og det kræver yderligere studier, før man kankonkludere, at der er en direkte om der er tale om årsagssammenhænge.

Derudover kan man se, at kort søvn og dårlig søvnkvalitet i højere grad optræder blandt sjællændere med højt stressniveau, ensomme og borgere som generelt er utilfredse med livet. Bodil Helbech Hansen understreger dog, at det kun er deskriptive tal, og det kræver yderligere studier, før man kan konkludere, om der er tale om årsagssammenhænge.

Imran Rashid er dog ikke i tvivl om, at det er på høje tid at reagere.

»Vi skal have en debat om, hvordan vi gør noget ved problemet, så vi ikke får en generation af unge mennesker, der ikke kan finde ud af at sove og passe på sig selv. Vi ender med, at det er teknologien, der bruger os, og ikke os, der bruger den,« siger han.

Mobilen ud af soveværelset

Anskaf dig et vækkeur eller andet, der kan erstatte din mobil i soveværelset. På den måde undgår du at forstyrre eller friste din søvn med smser, der tikker ind, en lydløs telefon, der brummer, eller notifikationer, der bipper.

Fjern alle notifikationer

Notifikationer fra apps, der f.eks. gør dig opmærksom på, hvor mange skridt du har gået, eller at du skal huske at tage din p-pille, kan være forstyrrende elementer, der tager din opmærksomhed fra det, du var i gang med. Slet derfor alle applikationer, så du ikke hele tiden bliver forstyrret eller udvikler en afhængighed af din telefon.

Lad arbejdet blive på arbejdet

For at berolige dit nervesystem og kunne falde til ro, inden du skal sove, er det en god ide, at du ikke tjekker mail som det sidste, når du skal sove, eller som det første, når du vågner. Du undgår derved også at stresse op over ting på arbejdet, du alligevel ikke kan gøre noget ved her og nu.

Vær til stede i nuet

Sæt din telefon på flytilstand når du er sammen med andre mennesker, så du har din opmærksomhed på det, du er i gang med lige nu, fremfor at være til stede flere steder på en gang. På den måde undgår du at stresse din hjerne og viser, at du er til stede over for de mennesker, du er sammen med.

Hold dig fra skærmene

Søvnhormonet melatonin udskilles kun i mørke, og lys forstyrrer produktionen, som sikrer en genopbyggende søvn. Hold dig fra tv og computerskærme før sengetid. Læs i stedet en bog, lyt til noget musik eller tal med din partner. Insisterer du på at se på en tablet eller smartphone, så kan du installere apps, der dæmper skærmlyset til søvnvenlige toner.

Stress ned

Bekymringer forbundet med bl.a. partner, børn og job er en meget hyppig årsag til søvnbesvær. Gør det til en vane at tænke tilbage på mindst fem gode oplevelser fra din dag, så bekymringerne ikke kommer med ind i soveværelset.

Dyrk regelmæssig motion

Det gør dig naturligt træt. Pas på med fysisk aktivitet i timerne før sengetid, da det kan virke opkvikkende. Hård træning, hvor du får pulsen højt op, får din krop til at producere endorfiner. Derfor bør du placere din træning mindst tre timer før, du skal sove.

Veltempereret søvn

Sov køligt, helst ved 13-18 grader. Da kropstemperaturen falder, når vi sover, er det vigtigt, at der ikke er for varmt i rummet, for så har kroppen svært ved at falde til ro.

Drop alkohol

Selv få genstande kan påvirke din søvn, så den bliver mere overfladisk. Gem derfor vinen til weekenden, hvor du kan sove længe og kompensere for alkoholens negative indvirkning.

Kvit smøgen

Nikotin giver hurtigere hjernebølger, puls, åndedræt og frigiver stresshormoner, der svækker din søvn. Holder man op med at ryge, giver det bedre søvn efter et stykke tid. Er det svært at holde op, så lad være med at ryge i de sidste timer før sengetid.

Spis og drik ikke ved sengetid

Drik ikke koffeinholdig kaffe inden sengetid - den hæmmer produktionen af søvnhormonet melatonin, der får dig til at sove fredeligt. Drik et glas mælk med honning.

Ro og regelmæssighed

Gå i seng, når du er træt, stå op på samme tid hver dag - uanset hvor lang tid du har sovet - og lad være med at sove i løbet af dagen. Det hjælper dig til at få et godt søvnmønster.

Kilde: Imran Rashid, Speciallæge i Almen Medicin og søvnvejleder Mikael Rasmussen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Det gik galt på scenen: Her er...
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx