Af Ritzau - 26/04-17 09:08; Opdateret: 26/04-17 09:47

Danske politikere: Sveriges udlændingepolitik har svigtetDanske politikere: Sveriges udlændingepolitik har svigtet

Danske politikere er rystede over udviklingen i kriminaliteten i Malmø. Flere peger på udlændingepolitikken.

storybild

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, peger begge på Sveriges udlændingepolitik som en årsag til den voldsomme kriminalitet i Malmø med flere skudepisoder og drab de seneste måneder. (Billede: Scanpix/Lafur Steinar Gestsson)

- Dybt rystende og fuldstændigt vanvittigt. Jeg takker min gud og skaber for, at vi ikke har fået det sådan i Danmark.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med henvisning til udviklingen i kriminaliteten i Malmø.

Den sydsvenske by, der ligger 30 kilometer fra Købehavn, har de seneste måneder oplevet en lang række skudepisoder, drab og angreb med håndgranater.

På et samråd onsdag peger flere danske politikere på, at der er en direkte sammenhæng mellem med den stigende kriminalitet og den lempelige svenske udlændingepolitik.

- Udviklingen kan have mange grunde, men en af dem er, hvad man historisk har ført af udlændingepolitik. Hvornår man har turdet sætte ind og tale om det som samfund. Det ryster en, når man hører, hvad der foregår i Malmø, siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: Hvordan ser du en sammenhæng med den svenske udlændingepolitik?

- Når man ser ghettoer får lov bare at udvikle sig og vokse, og der er steder, politiet ikke kan komme. Prøv at kigge på, hvad vi laver bandepakke for i Danmark og kig så på, hvad vi hører fra Malmø. Der er kæmpe, kæmpe udfordringer.

- De udfordringer, vi har i Danmark er alvorlige nok, men jeg ser virkelig med bekymring på, at det ser sådan ud i Malmø.

Spørgsmål: Har man lukket for mange ind i Sverige, eller hvordan skal man forstå det?

- Jeg skal ikke stå her og sige præcis, hvad det kan være. Men Sverige har været kendt for at have en meget lempelig udlændingepolitik. Så siger jeg vist ikke for meget. Man må også sige, at den offentlige debat har ikke været fremherskende før de senere år.

- Vi har talt meget åbent og ærligt på godt og ondt om det her i Danmark. Derfor tror jeg også, det ser ud, som det gør. For vi har taget mange initiativer.

- Hvis ghettoproblemerne bliver af så alvorlig karakter, at de flytter til Danmark, så har vi en helt anden og alvorlig situation. Ellers skal jeg ikke håndtere svensk rets- og udlændingepolitik, siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: Men Malmø ligger kun 30 kilometer fra København. Hvad er din opfordring til de svenske politikere for at få begrænset kriminaliteten?

- Når jeg udtaler mig om det, så er det under forudsætning af, at det påvirker Danmark. Ellers skal jeg blande mig uden om.

- Men jeg vil da opfordre til, at man sætter hårdt mod hårdt i de boligområder. Der trænger virkelig til at blive ryddet op og ryddet ud, når vi hører de meldinger, vi hører fra Malmø.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at de skiftende svenske regeringer bærer et stort ansvar for situationen.

- Det er utroligt, at et velfungerende land som Sverige er forvitret til det, vi ser nu, siger Peter Kofod Poulsen.

- Der er sket en eksplosion i kriminaliteten, og man kan ikke længere benægte, at det har sammenhæng med Sveriges udlændingepolitik, siger han.

Rigspolitiet holder ifølge Søren Pape Poulsen tæt øje med udviklingen, men vurderer ikke, at situation i Malmø på nuværende tidspunkt påvirker Danmark.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Bank går konkurs
bt.dk
Medie: Hooligans planlægger VM-angreb
bt.dk
Jonas blev indlagt i et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx