Af - 21/08-14 21:18

Sophies liv kørte på skinner - lige indtil hun en morgen mistede håretSophies liv kørte på skinner - lige indtil hun en morgen mistede håret

Livet kørte på skinner for 21-årige Sophie Gerding. Hun var flyttet til København, startet på drømmestudiet og var lykkelig. En morgen mistede hun pludselig alt håret, og hendes verden brast.

storybild

'Gennemsnitlig krop'

Sidste sommer ændrede livet sig markant for Sophie Gerding.

Hun forlod efter 21 år den nordjyske by Aars, hvor hun er født og opvokset.

Foran sig ventede København og en plads på drømmestudiet sociologi på Københavns Universitet. Alt var perfekt.

TV: Christinas krop ødelagt af brystoperation: Implantat faldt ud
TV: Christinas krop ødelagt af brystoperation: Implantat faldt ud

To uger inde i studieforløbet skete der dog noget, som for en stund fik Sophies verden til at styrte i grus. En morgen efter en fredagsbar mistede hun med ét alt sit hår. På hovedet. Overalt.

- Efter badet om morgenen kunne jeg mærke, hvordan håret ligesom bare løsnede sig fra hovedbunden, da jeg kørte børsten igennem. Hårtotterne hang løst langs skulderne, og jeg tænkte bare fuck, fuck, fuck, siger Sophie Gerding til metroxpress.

I aften fortæller den i dag 22-årige studerende hele sin historie i DR3-programserien 'Gennemsnitlig krop', som har premiere klokken 21.30 og løber over skærmen de næste otte torsdage.

En historie, som i dag føles som hundrede år siden, men som stadig i høj grad påvirker Sophie Gerding. I dag går hun med paryk og er glad igen, men husker tilbage på tiden i badet og ugerne efter med skræk.

- Jeg kan huske, hvordan jeg i starten var nødt til at overbevise mig selv om, at det ikke var cancer, eller at jeg ved at dø, fortæller hun.

Støttede kræftsyg ven: Nu er skaldet pige velkommen igen
Støttede kræftsyg ven: Nu er skaldet pige velkommen igen

Heldigvis var det ikke cancer, der havde ramt den unge nordjyde. Det var 'Alopecia'. En hudsygdom, hvor kroppens immunforsvar begynder at angribe cellerne, hvilket resulterer i, at man taber håret. For nogle til evig tid.

- I starten var jeg enormt påvirket af det, og jeg syntes, det var sindssygt pinligt. Og så var det uretfærdigt, følte jeg. Mit liv kørte virkelig på skinner på det tidspunkt, så hvorfor skulle det lige ramme mig, spørger Sophie Gerding og forklarer, hvordan hendes kvindelige selvforståelse i tiden efter hårtabet for alvor led et knæk.

- Man tænker slet ikke over, hvor meget hår egentlig betyder for én som kvinde. Når man har det, er det fint og normalt, men når det pludselig er væk, betyder det alt, siger hun.

- Jeg kan huske, hvordan jeg ikke følte mig feminin længere og begyndte at gå med store øreringe for at kompensere for mit manglende hår, fortæller Sophie Gerding til metroxpress.

Vennerne hjalp hende
DR3's programserie blev skudt i december måned blot tre til fire måneder efter, Sophie mistede alt sit hår. Alligevel var den unge nordjyde allerede dér yderst positiv og så på livet med masser af gåpåmod. Noget, hun i dag kan takke sine venner for:

- Jeg har simpelthen haft de mest fantastiske venner omkring mig. Folk, jeg ikke havde kendt i mere en et par uger eller måneder støttede mig og var der for mig. Alle omkring mig siger også hele tiden 'hold kæft, hvor ser du sej ud' og 'hvor har du egentlig et jævnt baghoved', griner hun.

Skaldet for kræftsyg niece – eller hvad?
Skaldet for kræftsyg niece – eller hvad?

Den dag i dag ved Sophie Gerding stadigvæk ikke, hvad der var skyld i, at Alopeciaen brød ud. Måske stress, måske genetisk? Hun ved det ikke, men det betyder ikke noget, som hun siger. I dag går hun med paryk. En lys, skulderlang én af slagsen, som ligner det hår, hun havde før, sygdommen brød ud. Parykkerne får hun bevilget af staten. To styk om året.

Se første afsnit af 'Gennemsnitlig krop' klokken 21.30 på DR3 i aften.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kriminel søn får sin familie smidt ud...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Biolog advarer hundeejere: Pas på,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx