Af - 13/07-16 06:45; Opdateret: 13/07-16 07:11

Kommunerne kræser: Brugte 350.000 skattekroner på portrætKommunerne kræser: Brugte 350.000 skattekroner på portræt

Nogle kommuner ofrer hundredtusindvis af kroner på portrætter, mens der spares på kernevelfærd. Er det i orden?

storybild

(Billede: Wikipedia/Kåre Thor Olsen)

Mens Holstebro har brugt 500 kroner på at lade den lokale fotograf forevige tidligere borgmester Arne Lægaard (V), har Odense Kommune i 2015 betalt 350.000 skattekroner til kunstmaleren Ulrik Møller for at portrættere byens nu afdøde borgmester Jan Boye (K).

Det skriver Ekstra Bladet onsdag.

Avisen har søgt aktindsigt i kommunernes udgifter til borgmesterportrætter og her afsløres det, at der er stor forskel i praksis. Halvdelen af landets kommuner har fået udført portrætter de seneste 10 år, og af dem har 14 valgt fotografi fremfor maleri. I alt er der brugt over seks millioner kroner på borgmesterblær de seneste ti år.

Venstre fastholder bistand trods svindel i Afghanistan
Venstre fastholder bistand trods svindel i Afghanistan

Politiet beslaglægger 400 millioner fra udbyttesvindel
Politiet beslaglægger 400 millioner fra udbyttesvindel

Ekstra Bladet bringer hele prislisten i dagens papiravis, og her fremgår det, at efter Odense følger Horsens, der ved to lejligheder har ladet Mikael Kvium portrættere to tidligere borgmestre for i alt 400.000 kr. Fjerdepladsen indtages af Helsingør, der har betalt 178.949 kr. for et portræt af Johannes Hecht Nielsen, mens et portræt af Ritt Bjerregaard kommer lige efter med en pris på 175.000 kroner.

At nogle kommuner ofrer hundredtusindvis af kroner på portrætter, mens der spares på kernevelfærd, får hårde ord med fra Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.

- Det er et utroligt dårligt signal at sende. Til sammenligning kan jeg erindre om, da Anders Knutsen tidligere chef for B&O (B&O-topchef indtil 2001 red.), lavede spareplanen Break Point 93, nægtede han at flytte ind i den fine villa, som B&O har til topchefen, han nægtede at få ny bil, og han nægtede at få nye gardiner. Det var ellers fuldstændig standard. Når han siger nej, er det symbolpolitik. Det er sjovt, at borgmestrene ikke har forstået det, siger han.

Skatteminister: Skat kendte ikke til milliardsvindel
Skatteminister: Skat kendte ikke til milliardsvindel

Spansk prinsesse vil frifindes for skattesvindel
Spansk prinsesse vil frifindes for skattesvindel

1. viceborgmester i Odense Kommune, Brian Dybro (SF), erkender, at det er mange penge:

- Jeg har ikke været klar over, at det har kostet 350.000 kroner. Det lyder af mange penge. Det er heldigvis ikke så ofte, at vi er ude i at skulle lave borgmesterportrætter. Men jeg synes da bestemt, at når man hyrer en kunstner til at lave et borgmesterportræt, så er man også påpasselig med, hvad man skal give for det i kroner og ører, siger han.

I Holstebro forklarer borgmesteren, at fotografiet er valgt af hensyn til skatteyderne:

- Det handler om, at ud over kernevelfærd, vil man også gerne bruge penge på kultur. Og der mener vi så ikke, at det er den største kultur at lave et portræt af borgmesteren. Så vil vi hellere berige med noget ude i det offentlige rum, som kommer alle borgerne til gavn, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx