Derfor griber vi ikke ind, når vi ser grænseoverskridende opførselDerfor griber vi ikke ind, når vi ser grænseoverskridende opførsel

Når lyset slukkes og diskokuglen drejer, tænker vi ikke over at gribe ind, når vi ser andre gå over stregen.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er blevet ganske normalt, at man mærker en fremmed hånd på røven, i skridtet eller på brystet, når man som ung går i byen i Danmark. Det har metroxpress beskrevet de seneste uger.

Tidligere i dag opfordrede koncertarrangør Jesper Krüger sine 'med-mænd' til at sige fra og gribe ind, når de ser grænseoverskridende opførsel. Men det kan være svært, forklarer psykolog Torben Bechmann Jensen, Institut for Psykologi Københavns Universitet.

- Vores handlekraft bliver alvorligt sløret, når vi er berusede, og vi har også langt sværere ved at agere meningsfyldt, siger han til metroxpress.

Herudover mener han, at der kan være forskellige bevæggrunde for, at man ikke bryder ind, selvom man måske har på fornemmelsen, at der sker noget, som ikke er okay.

- Man er måske i tvivl om, hvorvidt personen ikke bryder sig om, det der sker. Man kan også være i tvivl, om man er den eneste, som synes at den slags opførsel er forkert, og derfor gør man ikke noget, fordi man ikke selv vil "sættes i dårligt lys" eller "ødelægge den gode stemning".

Opråb fra Camilla: Problemet i byen er ikke asylansøgerne - det er ALLE drenge
Opråb fra Camilla: Problemet i byen er ikke asylansøgerne - det er ALLE drenge

Men herudover kan årsagen også være frygt, mener Torben Bechmann Jensen.

- Man kan være bekymret for, hvad der vil ske med en selv, hvis man griber ind, fordi man ikke ved, om det er en aggressiv type, som man har med at gøre.

Torben Bechmann Jensen vigtigste råd er, at man skal sige klart fra, hvis man mener, at andre gør noget mod en, man ikke bryder sig om.

- Det er meget vigtigt, at man siger tydeligt fra. Nogen gør det ikke, fordi de ikke vil opfattes som snerpede, men hvis man siger tydeligt 'nej', øger man tilskuernes mulighed for at gribe ind, forklarer psykologen.

20-årige Camilla: Så grænseoverskridende er fyre i byen
20-årige Camilla: Så grænseoverskridende er fyre i byen

Men det også vigtigt at bryde ind som tilskuer, understreger han.

- Hvis du har mod på det, så grib ind i situationen. Men det er ikke alle, der føler sig rustet til det. Det er også en god idé at tale om det i vennekredsen, så alle ved at den opførsel ikke accepteres.

LÆS OGSÅ: Bo: - Jeg er blevet taget på af piger flere gange, end jeg har taget på piger

LÆS OGSÅ: Mænd bliver også gramset på - derfor reagerer de ikke som piger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx