Af Ritzau - 07/04-17 11:07; Opdateret: 07/04-17 11:42

Minister afviser at tvangsopskrive småbørn til vuggestueMinister afviser at tvangsopskrive småbørn til vuggestue

Mercado vil kun bruge tvang for tosprogede med sprogproblemer. Staten bør ikke tvinge alle børn i institution.

storybild

Forældrene ved bedst, hvad der er godt for deres børn, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K). Hun advarer mod forslag fra S om at tvinge børn i vuggestue. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

Alle børn skal automatisk skrives op til vuggestue, hvis forældrene ikke selv har gjort det, inden barnet fylder seks måneder.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet. Formålet er at sikre, at tosprogede børn får bedre chancer for at klare sig.

Men børne- og socialminister Mai Mercado (K) afviser forslaget.

- Staten skal altså ikke ind og bestemme, at samtlige børn i Danmark skal skrives op til daginstitution eller dagpleje, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

- I de tilfælde, hvor forældrene ikke magter at tage ordentligt vare på barnets trivsel og udvikling, må vi selvfølgelig sætte ind for børnenes skyld.

Mercado har selv fremsat et lovforslag om obligatorisk dagtilbud. Men det gælder kun tosprogede børn med sproglige udfordringer.

- Jeg mener helt grundlæggende, at forældrene ved bedst, hvad der er rigtigt for dem og deres barn, fastslår ministeren.

Ifølge Socialdemokratiets forslag skal forældrene kunne framelde sig ventelisten til vuggestuen. Men det vil så udløse et kontrolbesøg fra sundhedsplejersken.

Hun skal vurdere, om familien er velfungerende. Er den ikke det, kan det føre til et påbud om at sende barnet i vuggestue.

Mercado ser gerne, at sundhedsplejerskerne kommer til at spille en større rolle. Men hun advarer mod at gøre dem til "statens forlængede arm".

- Sundhedsplejersken nyder i dag stor tillid i næsten alle familier, og jeg mener ikke, at vi skal sætte den tillid over styr ved at gøre dem til statens forlængede arm, der skal vurdere, om et barn skal i dagtilbud.

På landsplan går ni ud af ti børn ifølge Politiken i daginstitution eller dagpleje. 11.600 etårige og toårige børn passes enten hjemme eller i private pasningsordninger.

Der findes ikke landstal for, hvor mange af disse børn der er socialt udsatte. Men i København er over 2000 børn helt uden for de gældende pasningsordninger.

Mere end 700 af dem er børn fra økonomisk ringe stillede familier og har typisk indvandrerbaggrund. Det viser 2016-tal fra Lighedsudredningen i Københavns Kommune ifølge Politiken.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Notting Hill'-stjerne død: Blev kun...
bt.dk
Christian Stadil om bortvist...
bt.dk
70-årige Erik raser over grådige...
bt.dk
Birgitte Hjort om kampen for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx