Af - 22/04-14 22:59

Danske bistandsmillioner til Kenya suspenderes efter korruptionsanklagerDanske bistandsmillioner til Kenya suspenderes efter korruptionsanklager

Korruptionsanklager i toppen af den kenyanske rigsrevision får nu konsekvenser. Fremtidige udbetalinger fra Danmark og Sverige stoppes.

storybild

En højstående embedsmand i Kenyas rigsrevision er anklaget for korruption. Det får Danmark og Sverige til at stoppe fremtidige udbetalinger. (Billede: Polfoto/BONNERUP CLAUS)

En højtstående embedsmand i den kenyanske rigsrevision, KENAO, er anklaget for korruption. Det får nu Danmark til at tilbageholde fremtidige betalinger, indtil anklagerne er undersøgt til bunds. Det viser en orientering fra Udenrigsministeriet til medlemmerne af Folketingets Udenrigsudvalg.

500 millioner kroner spildt på ulandsbistand
500 millioner kroner spildt på ulandsbistand


- Som led i den fælles handlingsplan for Danida og Sidas's håndtering af anklagerne er det meddelt de kenyanske myndigheder, at udbetalingerne tilbageholdes, imens sagen undersøges lyder det i den skriftlige orientering.

Minister tager til Uganda for at diskutere bøssers rettigheder
Minister tager til Uganda for at diskutere bøssers rettigheder


Danida og og den svenske udgave, Sida, har hver afsat fem millioner kroner til KENAO i løbet af 2014. Det er disse udbetalinger, som nu tilbageholdes. Desuden kræves der også en gennemgribende revision af KENAO, foretaget af et eksternt internationalt revisionsfirma.

Handels- og Udviklingsminister, Mogens Jensen(S), ser tiltaget som en understregning af, at regeringen ikke tolererer korruption.

- Den danske regering har nultolerance over for korruption, og vi handler med konsekvens og oprydning, hvis vi møder det. I denne sag har vi sammen med Sverige fastfrosset den relevante del af bistanden, mens forholdene undersøges til bunds. Det er et signal om, at vi finder korruption uacceptabelt, siger Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen(S) i en skriftlig kommentar til metroxpress.

Dansk ulandshjælp blev brugt på luksus og overforbrug
Dansk ulandshjælp blev brugt på luksus og overforbrug


Ifølge anklagerne tyder det på, at midler er endt i de forkerte lommer.

- Anklagerne omfatter forsøg på at gøre budgetter kunstigt høje, uregelmæssigheder i rekruttering og i opsætningen af interne komitéer samt brud på offentlig finansiel forvaltning og offentlige indkøbsprocedurer - herunder omgåelse af udbudsregler, ifølge orienteringen.

Danmark giver 90 mio. kr. til udskældt kilmaorganisation
Danmark giver 90 mio. kr. til udskældt kilmaorganisation


Ifølge udenrigsministeriet forelægger der dog endnu ikke klare beviser for, at danske midler er blevet misbrugt. Danida udbetalte i perioden 2012 til marts 2013 et beløb svarende til lige knap seks millioner kroner til den kenyanske rigsrevision.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Anna og Nicolai kan ikke få armene...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx