Af Thomas Ambrosius - 15/11-17 22:53

Danskerne i oprør over partihoppere: Politikere må ikke skifte mellem valgeneDanskerne i oprør over partihoppere: Politikere må ikke skifte mellem valgene

Tre ud af fem danskere mener, at politikerne skal blive på den liste, de stillede op for.

storybild

Partihop er en yndet disciplin i det kommunale landskab. Hele otte procent af de valgte kommunalpolitkere har skiftet parti i de seneset to valgperioder. Et af de mere opsigtsvækkende partihop stod Ikram Sarwar for. Ved kommunalvalget i 2013 blev han Socialdemokraternes tredjestørste stemmesluger i Københavns Kommune. Få dage effer valget skiftede han til De Radikale. Ikram Sarwar genopstiller ikke ved valget den 21. november i år. (Billede: Niels Ahlmann Olesen)

Det skal være slut med, at folkevalgte politikere hopper fra det ene parti til det andet midt i en valgperiode. Et klart flertal på 58 procent af befolkningen ønsker et decideret forbud mod, at politikere forlader det parti, de er valgt for, mellem valgene. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress op til kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november.

Navnlig i kommunalpolitik ses det ofte, at politikere forlader deres parti for at blive løsgængere, hoppe til et andet etableret parti eller stifte deres egen lokalliste midt i en valgperiode. Hele otte procent af Danmarks byrådsmedlemmer har skiftet parti i de to seneste valgperioder, viser analyser fra SDU. For eksempel har hele 61 ud af 733 byrådsmedlemmer i hovedstadsområdets 33 kommuner skiftet parti siden kommunalvalget i 2013.

Vælgerne kommer imidlertid til at skyde en hvid pind efter et forbud, da det lovgivningsmæssigt vi være en tæt på umulig opgave, påpeger professor og kommunalforsker ved SDU Ulrik Kjær.

»Men i virkeligheden ser jeg også snarere YouGov-undersøgelsen som et udtryk for, at vælgerne synes, at der er lige lovlig meget kolorit i mange byråd, hvor flertal for eksempel skifter på grund af partihoppere,« siger han.

Det er for eksempel sket i Halsnæs Kommune i Nordsjælland, hvor den borgerlige fløj i denne valgperiode har mistet sit flertal, efter en Venstre-mand er hoppet til Alternativet. Den slags hop er med til at nære den i forvejen udbredte politikerlede, betoner Ulrik Kjær.

»Den enkelte politikere bør tænke sig grundigt om, før de springer til et andet parti. Det handler ikke blot handler om dem selv, men om opfattelsen af politikere i det hele taget,« siger han.

2. lead Partihop rammer som en boomerang

Partihop har ikke blot negative konsekvenser for vælgernes opfattelse af politikerne, der som faggruppe rangerer som den mindst troværdige af alle under brugtvognsforhandlere, journalister og andet godtfolk. Partihoppene har også mærkbare konsekvenser for partihopperne selv. Deres chance for at blive genvalg bliver nemlig halveret, viser en analyse, som kommunalvalgsforsker Christian Elmelund-Præstekær, SDU, har foretaget af de kommunale partihoppere i valgperioden 2009-2013. Mens 60 procent af de partitro byrødder blev genvalg, skete det kun for 28 procent af partihopperne.

Professor og kommunalforsker ved SDU Ulrik Kjær påpeger, at vælgerne sandsynligvis har større forståelse for, at en politiker bliver løsgænger valgperioden ud, og så eventuelt stiller op for et andet parti ved næste valg.

»Så vil man som vælger føle sig mindre snydt,« siger han.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx