Af - 02/03-15 08:03; Opdateret: 02/03-15 08:13

25-årige Kristina fik sygdom der ændrede hendes krop for altid25-årige Kristina fik sygdom der ændrede hendes krop for altid

Unge danskere op til 29 år får konstateret modermærkekræft mere end dobbelt så ofte som det er tilfældet for vores nordiske naboer.

Bildstrecke im Grossformat »

Danske unge er rekordindehavere i Skandinavien, når det gælder tilfælde af konstateret modermærkekræft.

Hvert år får omkring 120 danskere under 30 år konstateret modermærkekræft, og det fører årligt til mindst ét dødsfald i aldersgruppen.

Sammenlignet med vores nordiske naboer sker det mere end dobbelt så tit, at en ung dansker finder et modermærke i en ondartet udvikling i forhold til en nordmand eller en svensker, når man tager højde for befolkningssammensætningen.
Det viser tal fra det nordiske cancer-register, NORDCAN.

Der findes ingen undersøgelser, der forklarer de høje tal, men ifølge overlæge og formand for de danske modermærkekræftlæger i Dansk Melanom Gruppe, Lisbet Rosenkrantz Hølmich, skyldes det især overdreven soleksponering.

- Der er ingen tvivl om, at forklaringen skal søges i de unges solvaner. Vi ved, at danske unge stadig er storforbrugere af sol og solarier, siger hun.

Professor og hudlæge på Bispebjerg Hospital, Jørgen Serup, peger på, at et stort fokus på modermærkekræft i Danmark er forklaringen.

- For mig er det mest sandsynlige, at der er er en forskellig rapportering i de tre lande. Man kan forestille sig, at det ikke bliver indberettet lige så ofte nordpå i Sverige og Norge, hvor der er tyndt med læger, siger han.

Den forklaring tror Lisbet Rosenkrantz Hølmich ikke på.

- Forbruget af sundhedsydelser er ret ens, og der er tale om veludviklede lande, siger hun og fortsætter:

- De ville jo optræde senere i statistikken i Sverige og Norge, hvis det var fordi, de gik senere til lægen, siger hun.

Kristina Kragh fik modermærkekræft som 20-årig. Læs hendes historie herunder samt i galleriet over artiklen.

Ifølge NORDCAN får danskere i alderen 30 til 64 år også oftere konstateret modermærkekræft sammenlignet med svenskere og nordmænd.

Deres kroppe er forandret for altid
To af de unge danskere, der indgår i den kedelige statistik, er Maja Wadum og Kristina Kragh.

Begge har af og til brugt solarier, ligsom begge har dyrket solen om sommeren. Det har betydet, at deres kroppe er blevet forandret for altid.

25-årige Kristina Kragh var blot 20 år, da hun fik konstateret modermærkekræft. Siden er hun opereret ni gange for at sikre, at kræften ikke vender tilbage. Det har efterladt synlige ar på ryggen.


Fra det øjeblik man kan se, at et modermærke ændrer sig, skal man gå til læge med det samme, for der er processen allerede fremskredet, og modermærket kan sprede sig til de lokale lymfeknuder.

Overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten


Den kommende multimediedesigner går til tjek på Rigshospitalet, og hver gang melder frygten sig for, at kræften er tilbage.

- Når jeg skal ind til tjek, kan man godt mærke det i maven i uger i forvejen, siger hun.

Den 32-årige civilingeniør Maja Wadum var 24 år, da hun fik kræft. Hun blev bange, da det stod klart, at hun var ramt af den farlige sygdom.

- Det var noget af et chok at finde ud af i så ung en alder, siger hun.

Nu undgår hun så vidt muligt sol.

- Jeg dyrker slet ikke solen mere. Hvis jeg går ud, er det med høj solfaktor for aldrig at blive forbrændt mere.

Begge unge kvinder er sikre på, at for meget tid i solen er årsagen til, at de nu må leve med ar og risiko for tilbagefald.

- Jeg blev ramt på en ferie i Thailand, hvor jeg havde sol hele dagen på min krop i tre uger. Det har været derfor, siger Kristina Kragh.

LÆS OGSÅ: Forældrepar tatoverer lår for at 'matche' deres datters modermærke og få hende til at føle sig mindre alene

LÆS OGSÅ: Startede med solarie som 14-årig: - Ikke underligt jeg fik kræft

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Storstrejke kan ramme flytrafikken i...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx