Af Ritzau - 22/03-17 17:52; Opdateret: 22/03-17 18:25

Staten lokker olieselskaber med skatterabat i Nordsø-aftaleStaten lokker olieselskaber med skatterabat i Nordsø-aftale

Selskaberne, der opererer i Nordsøen, og Folketinget er blevet enige om en ny aftale for udvinding af olie.

storybild

Staten og selskaberne under DUC er blevet enige om en ny Nordsø-aftale. (arkivfoto) (Billede: A.p. Møller - Mærsk)

Finansminister Kristian Jensen (V) skriver på Twitter, at en ny aftale om Nordsøen er indgået med selskaberne, der udvinder olien. Det samme skriver Erhvervsministeriet.

Efter olieprisens markante fald har selskaberne bag søgt en ny aftale for at gøre udvindingen af olien og gassen i Nordsøen mere rentabel.

- Det har været afgørende for regeringen, at vi med den ny Nordsø-aftale sikrer, at vi får fornyet infrastrukturen og hentet de resterende ressourcer i Nordsøen op, skriver finansminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Under den nye aftale vil skatten, selskaberne skal betale, blive sænket de næste ni år. Stiger olieprisen til over 75 dollar per tønde, vil den skatterabat dog skulle betales tilbage.

Mens aftalen sikrer, at selskaberne vil investere i at fastholde produktion i Nordsøen, koster den staten indtægter.

- Mindreprovenuet som følge af lempelserne forventes over årene frem til 2025 at variere mellem cirka 195 millioner kroner og cirka 1215 millioner kroner, skriver Finansministeriet i en følgetekst til aftalen.

Samlet opgør Finansministeriet mindreprovenuet til fem milliarder kroner.

Det forventede hul i kassen skal finansieres via udbytter fra vækstfonde og Dansk Eksportkredit samt udfasning af en momsordning.

A.P. Møller - Mærsk, der var statens første partner i Nordsøen, er tilfreds med aftalen.

- Aftalen gør den danske del af Nordsøen til et mere konkurrencedygtigt område for olie- og gasselskaber med hensyn til investering og udvikling af nye projekter.

- En genopbygning af Tyra-feltet kan blive en katalysator for forlængelse af aktiviteterne i den danske del af Nordsøen. Genopbygningen kan sikre værdifulde indtægter til den danske stat og danske arbejdspladser, skriver driftsdirektør for Maersk Oil Martin Rune Pedersen.

Specielt det store gasfelt Tyra skal selskaberne investere kraftigt i. Installationerne er gamle og kræver derfor en større renovering.

Olien i Nordsøen udvindes gennem undergrundskonsortiet DUC. Det består af A.P. Møller - Mærsk, olieselskabet Shell, Nordsøfonden og olieselskabet Chevron.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

7 tip: Sådan kommer du hosten til livs
bt.dk
Efter fyring: Superliga-klub har...
bt.dk
Gældsklemme truer Lauritz.com:...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx