Af Jeppe Findalen - 20/04-16 09:15

Glemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppetGlemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppet

Brandvæsenet i Fredericia glemte at lægge en flydespærring i vandet, da branden på havnen brød ud i februar. Derved slap store dele af de over 2.000 ton palmeolie ud fra havnebassinet.

Bildstrecke im Grossformat »

En menneskelig fejl er årsagen til, at store mængde palmeolie er endt som slimede klumper på strandene ved Lillebælt, efter at der blev udledt 2.223 ton palmeolie ved en brand på havnen i februar.

Trekantområdets Brandvæsen oplyser til metroxpress, at man i første omgang glemte flydespærringen og først 12 timer senere fik sat den i vandet, så olien ikke kunne forlade havnebassinet.

- Vores indsatsleder beder om at udlægge flydespærring mellem klokken tre og fire natten til torsdag. Vi kan se, at der torsdag eftermiddag bliver tjekket op på det, og der ligger den der stadigvæk ikke, siger Lars Nordahl Lemvigh, beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen, som beklager fejlen.

TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark
TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark

Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt efter storbrand
Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt efter storbrand

- Hvad der ligger til grund for det, det har vi ikke kunne genskabe, siger han og forklarer, at man fremover vil rette op på det.

Hos Danmarks Naturfredningsforening vækker fejlen hovedrysten:

- Det er jo en noget seriøs fejl – lidt ligesom hvis brandvæsenet var kommet afsted uden slanger, siger havbiolog Henning Mørk Jørgensen, som peger på, at det er nærmest umuligt at fjerne de store mængder opskyllet palmeolie fra strandene:

- Man kan samle klumperne op nu, men man vil aldrig kunne fjerne det hele. Ligger der stadig noget tilbage, når sommeren kommer, og temperaturen i sandet nærmer sig palmeoliens smeltepunkt et sted lige under 40 grader, bliver det noget fedtet og sikkert ildelugtende stads at have på Lillebælts strande.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fredericia Kommune, som sammen med Middelfart Kommune har stået for oprydningen efter ulykken.

Brand på Fredericia Havn var en kæmpe miljøkatastrofe
Brand på Fredericia Havn var en kæmpe miljøkatastrofe

Brand i Fredericia var skyld i udledning af flere tusind ton gødning
Brand i Fredericia var skyld i udledning af flere tusind ton gødning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx