Af - 11/06-17 22:24

Læger advarer mod udbredt smertemedicinLæger advarer mod udbredt smertemedicin

Det er mindst lige så vanedannende som morfin, lyder advarslen fra danske smertelæger.

storybild

Arkivfoto (Billede: Scanpix/Mohammed Salem)

Der skulle være lav risiko ved brug af det svage syntetiske morfinpræparat tramadol. Men eksperter kalder 100.000 langtidsbrugeres medicin lige så farlig som stærk morfin.

Omkring 100.000 danskere med kroniske smerter – der ikke skyldes kræft – får det syntetiske morfinpræparat tramadol i mindst 6 måneder, skriver Politiken mandag.

Ifølge indlægssedler til patienter samt produktresumeer og reklamer til landets læger skulle risikoen for afhængighed være ’lav.’ Men 13 ud af 14 smertelæger fra landets smerteklinikker afviser i dokumentaren ’Morfinpillens skyggeside’ på DR 2 mandag aften, at det skulle være mindre afhængighedskabende end almindelige stærke morfinpræparater.

100.000 danskere er forgiftede af smertemedicin
100.000 danskere er forgiftede af smertemedicin

»Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil – efter brug af tramadol i 2-3 uger – blive fysisk afhængige«, siger Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum, til Politiken.

»Det er misvisende at kalde tramadol for et svagt opioid (morfinpræparat, red.). Det giver læger en helt forkert opfattelse af præparatets risikopotentiale. Jeg vurderer, at omkring hver tiende patient på vores smertecenter er psykisk afhængig af tramadol«, siger hun til Politiken.

Hold øje med allergi ved billig medicin
Hold øje med allergi ved billig medicin

Det står i kontrast til de fleste indlægssedler i tramadolpakken. F.eks. står der om afhængighed ved længere tids brug af præparatet Dolol Retard Uno »lille risiko«. Og ved Nobligan: »risikoen er meget lille« og vurderes til 1-10 ud af 10.000. I mange produktresumeer har tramadol et »lavt afhængighedspotentiale« eller »en lav risiko for afhængighed«.

En af landets førende smertelæger, Per Sjøgren, professor i palliativ medicin på Rigshospitalet, kalder oplysningerne for »vildledende«. Tramadol er »lige så farligt« som alle andre morfinpræparater.

Rekordmange medicineres med tvang i psykiatrien
Rekordmange medicineres med tvang i psykiatrien

»Der skal selvfølgelig stå klart og tydeligt, at patienten hurtigt udvikler fysisk afhængighed af tramadol, og nogle vil udvikle psykisk afhængighed over tid. Præcis som ved alle de andre opioider«, siger han til Politiken.

LÆS OGSÅ: Apotekere: Flere har ikke råd til receptpligtig medicin

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx