Af - 23/04-15 18:02; Opdateret: 27/04-15 14:20

Udspekuleret eksamens-svindel afsløret: Karakter fældede jysk teenagerUdspekuleret eksamens-svindel afsløret: Karakter fældede jysk teenager

En elev i 10. klasse gik til optagelsesprøve i gymnasiet og bestod med bravour. Lærerne undrede sig over den flotte karakter og gravede i sagen, som viste sig at være et kreativt svindelnummer.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Bliver du ikke som 9.- eller 10. klasses-elev erklæret direkte egnet til gymnasiet, skal du bestå en optagelsesprøve, før du påbegynde den tre-årige STX-uddannelse.

For en ung mand i Kolding var dette tilfældet.

Han ville ind på Munkensdam Gymnasium efter sin 10. klasse og gik derfor til optagelsesprøven i marts. Resultatet blev fremragende. Han strøg ind med topkarakter, og alt var godt.

Næsten da.

Elevens UU-vejleder blev pludselig mistænksom over det prægtige resultat og begyndte at kigge sagen efter i krogene.

- Vi gik til hans lærere, som var målløse over hans præstation. Derfor sendte vi et billede af eleven til gymnasiet, men de kunne ikke se, om det var ham, der havde været til prøven, fortæller Bjarne Juhl Olesen, leder af Center UU Kolding, til fagbladet Gymnasieskolen.

Langt flere tages for eksamenssnyd: Sådan bliver de busted
Langt flere tages for eksamenssnyd: Sådan bliver de busted

Sådan kan snu gymnasieelev smugkigge i sin eksamen
Sådan kan snu gymnasieelev smugkigge i sin eksamen

Eleven blev efterfølgende anmeldt til politiet, som anbefalede, at han fik lov til at gå til en ny prøve. Denne dukkede han dog selv op, men dumpede med et brag.

Metroxpress har været i kontakt med med rektor på Munkensdam Gymnasium, Lene Hauge, men hun ønsker ikke at sige mere om sagen, end hun allerede har gjort til medlemsbladet. Dog oplyser hun, at sagen med eleven på hendes gymnasium langt fra er et enestående eksempel. Angiveligt er det noget, som mange skoler oplever i forbindelse med den årlige optagelsesprøve.

Forældre stormer skole for at hjælpe deres børn til eksamen
Forældre stormer skole for at hjælpe deres børn til eksamen

På byens andet gymnasium, Kolding Gymnasium, valgte man for nogle år siden at indføre et krav om, at prøvedeltagerne skulle legitimere sig med billed-id, efter de havde haft en lignende sag med en elev, der udgav sig for at være en anden.

Over for metroxpress fortæller rektor på Kolding Gymnasium, Momme Mailund, at kontrollen med billed-id har vist sig at være en succes.

- Episoden med snyd var før min tid, så jeg kender ikke detaljerne. Dog kan jeg sige, at vi ikke har haft lignende episoder siden, så man kan godt sige, at det er en effektiv bremse i forhold til denne form for snyd, siger han.

Ifølge Momme Mailund er der flere skoler, som har indført, at prøvedeltagerne skal legitimere sig med billed-id, inden de tager prøven. Om det skyldes, at de selv har oplevet snyd eller blot har hørt om andre, der har, ved han ikke.

- Jeg snakker bare med flere, der gør det på denne her måde, siger han.

I forbindelse med den aktuelle sag med eleven fra 10. klasse, vides det ikke, hvem der gik op til den første prøve:

- Politiets jurist har anbefalet os, at vi ikke efterforsker yderligere, men at vi overlader det til dem at finde ud af sammenhængen. Derfor har vi ikke konfronteret drengen med sagen. Han er stadig tilmeldt sin nuværende skole, og det er vores opgave at finde et andet tilbud til ham, nu da det står klart, at han ikke er egnet til gymnasiet, siger UU-leder Bjarne Juhl Olesen til medlemsbladet for Gymnasieskolernes Lærerforening.

Sladreprogram skal stoppe snyderne til eksamen
Sladreprogram skal stoppe snyderne til eksamen

Alle pånær én fik 12 til eksamen: Her er brøleren fra Aarhus universitet
Alle pånær én fik 12 til eksamen: Her er brøleren fra Aarhus universitet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx