Af - 27/03-15 14:53; Opdateret: 28/03-15 04:34

Husker du? 14 ting alle unge fra 00'erne har lavet på computerenHusker du? 14 ting alle unge fra 00'erne har lavet på computeren

MSN Messenger, DKBN og Netstationen. Udviklingen går stærkt på internettet og foran computeren, og de smarteste hjemmesider og programmer for 10 år siden er i dag oldtidslevn. Her har vi samlet en række af dem - spørgsmålet er, om du kan huske dem?

Bildstrecke im Grossformat »

1: Netstationen
Netstationen eller Højhuset var det ultimative samlingspunkt for danske unge i starten af 00'erne. Her kunne man få sin egen lejlighed, møblere den og mødes med alle vennerne. I weekenden var der 'netfester', og ofte var der Q&A-sessioner med kendte bands.

Netstationen

Eksempelvis på billedet over hvor Malk de Koijn slog vejen forbi Højhuset.

Netstationen

Men som det gik med den internationale storebror Habbo Hotel, er højhuset i dag forladt. Det har endda været lukket i flere år, men er i dag tilbage - dog med samme grafik som for 10 år siden og med ganske få brugere online.

2: Arto
Historien er tæt på at være den samme for Arto, der virkede som unge danskeres Facebook i 00'erne. Her kunne man sende beskeder til hinanden på ens 'væg'. Ofte blev der efterladt en tørt konstaterende 'kiggede'-besked, når man slog vejen forbi en vens profil.

Arto

Hundredetusinder af unge brugte Arto i sidens velmagtsdage, men i dag har Facebook fuldstændig molestreret sidens trafik.

3: Napster og Limewire
'You Wouldn't Steal a Car!' forsøgte antipiratgrupper at indprente hos de download-glade unge, som dermed skulle have dårlig samvittighed, når de gik på nettet for at hente film og musik.

Meeeeen - de fleste var ret ligeglade

Sådan så det ud:

Limewire

Det var svært at dæmme op for populære fildelingstjenester som Napster og senere Limewire, der pludselig gjorde det muligt at få alverdens musik ned på computeren og over på mp3-afspilleren (der maksimalt kunne indeholde fire numre).

Napster

4: Hjemmebrændt CD
... Og når først den downloadede musik var landet på harddisken, måtte den naturligvis også materialiseres i form af en hjemmebrændt CD-skive, som kunne medbringes til fester og forsamlinger.

Hjemmebrændt CD

5: 7-kabale
Glem Call of Duty, Fifa og World of Warcraft. I 00'erne - i hvert fald i starten af dem - var den største tidsrøver fortsat det geniale kabalespil.

7-Kabale

Underholdningen var i sig selv genial, men især den fantastiske springende korteffekt, når det hele endelig gik op, kunne være et 'drug', man bare ville opnå igen og igen!

Den følelse kan du forresten genopleve igen og igen og igen lige her.

6: DKBN
Med nattelivsportalen DKBN varede festerne ikke længere kun torsdag, fredag og lørdag - men faktisk hele ugen. Og i dag kan vi andre så have en fest ved at se på billederne.

DKBN

På DKBN kunne man finde den søde fyr med den flotte kulør fra weekenden ved hjælp af de såkaldte tags på billederne, som diskotekerne hver mandag lagde online til de frådende masser. Tagget var en helt ny ting. Gad vide om Zuckerberg kiggede med her?

7: MSN Messenger
I dag er stort set alle online. Døgnet rundt. Anderledes var det i 00'erne, hvor man med stor tålmodighed måtte vente på, at flirten eller kammeraten loggede på MSN's vanvittigt populære Messenger-app.

Messenger

Et særdeles udbredt trick var kortvarigt at lade sig fremstå som offline, mens man så igen ændrede sin status til online. Dermed poppede ens navn frem på de andres computere, og så måtte man bare krydse fingre for, at de bed på og satte gang i samtalen.

8: MySpace
Inden Facebooks kommercielle verdenssucces var indie-stedet MySpace det foretrukne mødested på nettet.

Myspace

Her kunne man give et sejt indtryk af sig selv til andre, mens man lyttede til tidens populære toner fra 3 Doors Down, Eminem og Justin Timberlake.

9: BabelFish
Mange fransk-stile er blevet afleveret i sidste øjeblik ved hjælp af Google Translate-frontløberen BabelFish, og cirka lige så mange gymnasielærere har sikkert undret sig gevaldigt, når de pludselig fandt et dansk ord i den til tider komplet uforståelige oversættelse.

Babblefish

10: Minestryger
Helt ærligt. Hvem kunne egentlig reglerne i Minestryger?

For det meste klikkede man i øst og vest, indtil man ramte bomben, smileyen blev sur og man måtte begynde forfra.

Minestryger

Uanset evner var Minestryger - akkurat som 7-kabale - en yndet måde at spilde sin tid på i 00'erne.

11: The Sims
Var livet kedeligt i 00'erne? Måske - for i hvert fald var det absolut mest populære computerspil en simulering af den tørre hverdag, hvor man kunne styre sine personer i sin egen familie og blandt andet opbygge et hus og sørge for alle de hårde pligter i dagligdagen.

The Sims

Det blev for alvor sjovt, når figuren smed tøjet og gik i gang med at forøge familien. Og med en særdeles udbredt snydekode (i sig selv en ret udbredt 00'er ting), kunne man endda fjerne blur-effekten og se de ædlere dele. WOW!

12: MS Paint
Photoshop var en by i Rusland i de tidligere 00'er. Her regerede MS Paint, hvor resultatet ofte blev en portion abstrakt kunst ved hjælp af cirkler, firkanter og den uundværlige malerbøtte!

Paint

13: Clippy
Der er ting, man savner fra 00'erne. Og så er der ting, man med den allerstørste og absolutte glæde har glemt alt om.

For den spinkle nål 'Clippy' gælder det sidste. Med sine insisterende popup-vinduer forsøgte den sølle klips at lære dig alverdens gode tricks til Microsofts skriveprogrammer.

Ofte resulterede det dog i, at programmet brød sammen eller ting forsvandt.

Clippy

14: WordArt
Og det var altså ikke Microsofts stærkeste årti. 90'ernes dårlige stil voksede ind i 00'erne med den 'geniale' funktion WordArt, som kunne peppe enhver stil eller skoleopgave op. Ofte akkompagneret af Comic Sans som fast følgesvend.

WordArt

H/T: Buzzfeed

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mere dårligt nyt til Hareide!...
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx