Af Ritzau - 20/03-17 15:44

Hashbilister får helt forskellige straffe - dommer advarerHashbilister får helt forskellige straffe - dommer advarer

Det er "helt uholdbart", mener tidligere retspræsident om manglende overgangsordning, når straffen mildnes.

storybild

Flere tusinde mennesker lades i stikken i forbindelse med lovændring om hashkørsel, mener den tidligere retspræsident i Roskilde, Niels Waage (arkivfoto). (Billede: Colorbox.dk)

Folketinget er på vej til at indføre en voldsom forskelsbehandling af bilister, der har kørt med hash i blodet.

Flere tusinde dømte vil være uden kørekort i lang tid, mens andre kan nøjes med en betinget frakendelse eller et klip i kortet for den samme forseelse.

Problemet opstår, fordi Trafikministeriet ikke har lagt op til en overgangsordning, når straffen for at have kørt med euforiserende stoffer i blodet om kort tid lempes betydeligt.

Det påpeger den tidligere retspræsident i Roskilde, Niels Waage, i et brev til Folketingets transport-, bygnings- og boligudvalg.

Det er "helt uholdbart", at de mange, der har mistet kørekortet efter den oprindelige hårde lovgivning, ikke bliver kommet i møde, mener den forhenværende dommer.

Advarslen er iøjnefaldende, fordi den kommer fra en jurist, der er forfatter til flere lærebøger om færdselsret, og som var formand for et udvalg, der forberedte den oprindelige lovgivning.

Rene tilfældigheder vil afgøre, om bilister skal være uden kørekort i flere år - eller om de kan slippe med en betinget frakendelse.

I brevet til folketingsudvalget giver Niels Waage tre eksempler på forskellen.

Et af dem handler om to bilister, der begge bliver taget med 0,002 mg THC, der er det aktive stof, 1. juli 2016.

A siger ja til at få ordnet sagen uden et retsmøde. Helt efter taksten i den oprindelige hårde lovgivning får han tre års ubetinget frakendelse.

B ønsker derimod at gå i retten. Men sagen sættes ligesom mange andre i bero, fordi loven vil blive ændret. Derefter straffes han med et klip i kørekortet.

I andre eksempler vil oprindeligt dømte være uden kørekort i op til ni år, mens de nye lovovertrædere slipper med en betinget frakendelse, påpeger Niels Waage.

Han tvivler på, at partiernes ordførere er opmærksom på de enorme forskelle i straffen.

Det er økonomi, som er ministeriets begrundelse for ikke at lægge op til en overgangsordning. Den ville koste cirka 11 millioner kroner, skønnes det.

Men en så stor omkostning er slet ikke nødvendig. Man kunne indføre en generel overgangsordning, hvilket vil være billigere, foreslår den tidligere retspræsident.

Alle, der ubetinget er blevet frakendt kørekortet før den nye lov, bør automatisk få konverteret sanktionen til en betinget frakendelse. Disse skal så bestå en ny køreprøve. Muligvis kunne myndighederne kræve et gebyr, mener Niels Waage.

I øvrigt mener han, at den manglende overgangsordning er i strid med principperne for, hvordan man normalt håndterer lempelser af sanktioner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx