Af - 01/05-16 13:42

Har du også glemt dette i dag?Har du også glemt dette i dag?

Så kom solen endelig: Har du husket solhat og solcreme?

storybild

Vejret er med arbejdernes internationale kampdag. Solen brager ned over Fælledparken i København. Hvis du har glemt solhat eller solcreme, kommer du nok hjem med skoldet næse. (Billede: Scanpix)

Tusindvis af danskere har i disse timer bevæget sig udendørs for at markere 1. maj i Fælledparken i København eller andre steder, mens andre nyder den allerførste majsol på altanen eller i haven.

Selv om solen flere steder i landet skinner gennem en smule dis, er UV-indekset målt til 2,9 klokken 12 i København, og DMI varsler, at UV-indekset kan ramme 3,8 i dag, hvor solen skinner skarpest. Det betyder, at solhat og solcreme skal på, hvis man har tænkt sig at nyde solen i længere tid.

Så er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sæd
Så er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sæd

- Vi ligger lige på grænsen lige nu, men når vi kommer op over indeks 3 i eftermiddag, skal man beskytte sig. Forårssolen snyder, fordi vinden stadig er kølig, men solensstråler er stærkere, end vi lige regner med, siger Peter Dalum, projektchef for sol- og alkoholkampagner i Kræftens Bekæmpelse.

Hvis man kun er ude i solen i under en halv time, behøver man ikke smøre ansigtet ind i solcreme og tage solhat på, medmindre man har en meget lys og sart hudtype, siger han.

Men sidder man i Fælledparken og lytter til taler og drikker fadøl, gør man klogt i at finde solcreme og hat frem.

Skuespiller står frem med kræft - og vigtigt budskab
Skuespiller står frem med kræft - og vigtigt budskab

- Er man ude mere end en halv time i eftermiddagssolen, bliver man meget let skoldet, hvis man ikke har beskyttet sig. Vi anbefaler solhat og solcreme med faktor 15. Og så er det vigtigt at huske, at man ikke skal vente med at beskytte sig, til man begynder at blive rød, for så er skaden allerede sket. Der er en vis forsinkelse. Det kender de flest nok: At vi har været ude i solen om dagen, og så blusser man op om aftenen, siger Peter Dalum og tilføjer:

- Man skal altså holde mere øje med UV-indekset og uret end med farven på huden.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire år efter et af de største...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx