Af - 02/10-14 16:19

- Staten har indrømmet, at jeg var normal, inden jeg tog af sted- Staten har indrømmet, at jeg var normal, inden jeg tog af sted

En særlov har betydet, at Jakob Dvoracek endelig kunne få anerkendt, at han blev syg af at være soldat. Han er glad for afgørelsen, men den har været for lang tid undervejs, mener han.

storybild

Jakob Dvoracek har fået anerkendt sin PTSD som en konsekvens af sin tid som soldat i Kosovo. Han er glad, men foretrækker ikke at optræde på billeder i medierne. (Billede: Polfoto/Genrefoto)

Jakob Dvoracek nåede at vente i to år og syv måneder, inden han for en måned siden fik en god nyhed. Et brev fra Arbejdsskadestyrelsen bekræftede, at hans PTSD var blevet anerkendt som resultatet af en tur til Kosovo i 2002.

- Det er jeg da glad for. Og jeg er stolt over det. Det betyder, at staten har anerkendt, at jeg var et normalt menneske, da jeg tog af sted, siger Jakob Dvoracek til metroxpress.

Forsvaret forærer rækkehuse til syge ex-soldater
Forsvaret forærer rækkehuse til syge ex-soldater

Turen til Kosovo endte nemlig med at sætte sig spor. Lokalbefolkningen ville slås, så ”der var bare ballade”. Efter hjemkomsten trak Jakob Dvoracek sig tilbage for sig selv og forsøgte at dulme uroen indeni med hash og alkohol.

Han var dog ikke klar over, at det skyldtes turen i Kosovo. Han nægtede at acceptere det, selv da han kom så langt ud, at han røg i fængsel, og de ansatte ville have ham til at snakke med Forsvarets psykologer.

Flere hundrede krigsveteraner fik gratis pot
Flere hundrede krigsveteraner fik gratis pot

Det var i 2004. Først i 2010 accepterede Jakob Dvoracek, at han ikke længere var soldat, og at jobbet havde gjort ham syg. Han fik hjælp, blev indlagt og søgte erstatning. Men fordi han ikke havde været ved lægen seks måneder efter, at han var kommet hjem, kunne Arbejdsskadestyrelsen ikke afgøre hans sag. I stedet måtte han vente på, at en særlov fjernede reglen.

- Det var en grotesk regel. Det har været et mareridt, den tid, der er gået. Det er sgu ikke sjovt for psyken at have en sag kørende så lang tid, siger Jakob Dvoracek.

Forsvaret afviser syg veteran: Din far var dranker
Forsvaret afviser syg veteran: Din far var dranker

Undervejs overvejede han at droppe sagen. Det sled for meget, fortæller han: Følelsen af at blive efterforsket – at myndighederne ledte efter et smuthul, der kunne bruges til at give ham afslag. Han ved godt, at det ikke foregik sådan i virkeligheden, men sådan føltes det. Og så var der også frygten for at få et afslag, der i hans øjne ville være det officielle Danmarks måde at sige, at sygdommen ikke skyldtes Kosovo, men ham selv.

Forlig: 30 millioner ekstra til veteranhjem og sommerlejre
Forlig: 30 millioner ekstra til veteranhjem og sommerlejre

Derfor betyder anerkendelsen også mere end den erstatning, der nu skal udmåles, fortæller Jakob Dvoracek.

- Der har været mange både op- og nedture. Så tiden har helt klart været for lang. Men jeg er bare glad for, at den er overstået.

Pladsmangel: Soldater bliver indkvarteret på hotel
Pladsmangel: Soldater bliver indkvarteret på hotel

Danmark sender kampfly afsted torsdag
Danmark sender kampfly afsted torsdag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Teenager voldtaget på festplads:...
bt.dk
Godt nyt for tusindvis af danskere:...
bt.dk
Kan du hjælpe? Politiet leder efter...
bt.dk
Donald Trump i smutter: Kom til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx