Af - 29/10-15 04:00; Opdateret: 29/10-15 06:58

Danske unge drikker for at glemme deres problemerDanske unge drikker for at glemme deres problemer

Næsten hver fjerde af de danske gymnasie- og erhvervsskoleelever siger, at de drikker alkohol for at glemme deres problemer. Dybt bekymrende, mener eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »

Næsten hver fjerde danske gymnasie- og erhvervsskoleelev drikker for at glemme sine problemer, viser ny undersøgelse.

Når de danske gymnasie- og erhvervsskoleelever hælder alkohol i halsen, er det i høj grad for at glemme deres problemer. Det viser en stor undersøgelsen foretaget af Statens Institut for Folkesundhed, som har undersøgt de danske gymnasieelevers alkoholvaner.

I undersøgelsen er eleverne blevet spurgt til, hvilke positive forventninger de har til at drikke alkohol. Her angiver 39 procent af eleverne, at de ved at drikke glemmer deres problemer.

- Det synes jeg klart er for mange. Man kan se ud fra de samlede tal, at der er meget stor tiltro til alkohol som euforiserende middel. De unge siger, de glemmer deres problemer, bliver gladere og udadvendte, siger Janne Schurmann Tolstrup, der er forskningsleder hos Statens Institut for Folkesundhed og hovedforfatter på rapporten.

Danske unge i front:  Drikker alt for meget
Danske unge i front: Drikker alt for meget

Ifølge professoren kan alkohol godt være med til at 'få problemerne afstand', men det er en kortsigtet løsning.

- Problemerne er der jo igen dagen efter. Spørgsmålet er også, hvor meget det hjælper. Det er jo ikke altid, man bliver fuld og glad. Nogle gange bliver man også fuld og ked af det, siger Janne Schurmann Tolstrup, som er overrasket over, hvor meget de unge drikker.

Bekymringen for de unges drikkeri for at glemme problemer er stor hos psykolog Bende Riis, som de seneste 10 år har arbejdet med at rådgive børn og unge.

- Jeg synes, det er et advarselssignal af rang. Det er dybt bekymrende. At 39 procent siger sådan, synes jeg er et advarselstegn til både professionelle, men også politikerne og den linje, man lægger for de unge, siger Bende Riis, som siden 2009 primært har beskæftiget sig med unge og gymnasieelever.

EKSPERIMENT: Kan Kenneth klare en bytur uden alkohol?
EKSPERIMENT: Kan Kenneth klare en bytur uden alkohol?

For de unge mennesker, hun møder i sin praksis, er 'problemer' et vidt begreb, som drejer sig om alt fra mindre kærestesorger til selvskadende adfærd. Undersøgelsen fortæller ikke, hvilke problemer der er tale om, men hun mener alligevel, at de unges strategi er alarmerende.

- Hvis man direkte bruger det at drikke som strategi i forhold til sine problemer, så er det et udtryk for, at problemerne er store. Og det betyder samtidig også, at der ikke er nok i deres netværk, som snakker med dem om disse problemer, siger psykologen.

LÆS OGSÅ: Katusha kyler russer af Vuelta-holdet for druk

LÆS OGSÅ: Læge advarer mod denne type kræft: Kys er værre end rygning

LÆS OGSÅ: Festival vil stoppe helt unges druk

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde dræbt i trafikulykke i København
bt.dk
Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
Republikansk medarbejder fyret:...
bt.dk
Startede forrygende - nu er han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx