Af - 01/01-14 15:09

Kongehus-ekspert om nytårstale: Klassisk dronning MargretheKongehus-ekspert om nytårstale: Klassisk dronning Margrethe

Rigsfællesskab, det moderne menneske og en hævet pegefinger. Kongehus-ekspert Lars Hovbakke Sørensen kalder dronning Margrethes nytårstale for klassisk.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den 31. december klokken 18 samles mange danskere foran fjernsynet med et glas champagne i hånden for at se dronning Margrethes nytårstale. Årets tale var ifølge historiker og kongehus-ekspert Lars Hovbakke Sørensen en typisk dronnning Margrethe-tale.

Retoriker: Dronningens tale var uforberedt
Retoriker: Dronningens tale var uforberedt

- Det var en klassisk tale for dronning Margrethe. Hun kom med en række almene betragtninger og emner, hun har været inde på tidligere, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Selvom nytårstalen var klassisk, var der dog noget nyt, der overraskede.

Mange skåler når dronningen fejler
Mange skåler når dronningen fejler

- Dronningen talte meget om rigsfællesskabet og Danmarks forhold til Grønland og Færøerne. Det hænger sammen med den politiske ændring, der har været i Grønland i år og debatten om råstofferne i undergrunden. Det er et nyt og markant emne i hendes nytårstaler. Hun har formentlig følt, at hun ville understrege vores fællesskab, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I år kom dronningen med en lille opsang, da hun sagde følgende:

- Vi må skelne mellem store og små bekymringer. Nok er Danmark et lille land, men vi skal passe på, at vi ikke bliver et småligt land.

Skandale: Dronningens nytårstale er lækket
Skandale: Dronningens nytårstale er lækket

Det kom ikke bag på Lars Hovbakke Sørensen:

- Traditionen tro kom hun med en lille opsang og en løftet pegefinger. 'Vi er et lille land, men vi må ikke blive smålige.' Dronning Margrethe forsøger at få os til at sætte vores egne problemer i perspektiv og se det hele på en ny måde. Andre kan have det værre end os, siger han.

De senere år har dronning Margrethes nytårstaler udviklet sig.

- Talerne har mere substans end de havde i starten. Dronning Margrethe har et stigende fokus på det menneskelige aspekt i en fortravlet tid med en rivende teknologisk udvikling. Det har været særlig relevant for hende at understrege under den økonomiske krise, hvor hun ville have os til at standse op og huske det ikke-materielle og de menneskelige værdier.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
22-årige Sabrine er lokkedue: Hjælper...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx