Af Anne Kidmose - 05/10-15 07:35

Færre penge til gymnasier kan give flere dropoutsFærre penge til gymnasier kan give flere dropouts

Regeringen planlægger at spare på ungdomsuddannelser fra 2016, og det kan få gymnasierne til at sløjfe vejledningstimer. Uden vejledning vil flere droppe ud, vurderer ekspert.

storybild

Regeringens plan om at spare på ungdomsuddannelser, kan få gymnasierne til at sløjfe vejledningstimer. Det vil betyde, at flere dropper ud. (Billede: Polfoto)

I dag har gymnasieelever mulighed for at gå til en studievejleder eller få hjælp af en mentor, når lektierne driller eller hverdagen er svær at overskue. Men regeringens plan om at give færre penge til uddannelse, kan presse gymnasierne til at lukke for vejledningen. Ifølge professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Per Fibæk Laursen, vil det betyde, at flere dropper ud:

- I værste fald kan det risikere at gå ud over gennemførselsprocenten. Nogle af de elever, der har brug for ekstra støtte og vejledning, får vanskeligere ved at gennemføre deres uddannelse, siger han.

Gymnasie dropper karakterer for at bekæmpe stress
Gymnasie dropper karakterer for at bekæmpe stress

Ifølge regeringens finanslovsforslag skal ungdomsuddannelserne spare 600 millioner kroner i 2016, og samlet skal hele uddannelsesområdet spare ni milliarder de næste fire år. På gymnasierne er der i dag mange studiecaféer med lærere, der kan give eleverne hjælp i hverdagen. Men hvis gymnasierne skal spare, vil der ikke længere være nok lærere til den slags opgaver. Det påpeger næstformand i Danske Gymnasier og rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl:

- Der er blandt andet nogle af de services, vi bruger ret meget energi på i dag i forhold til vejledning og support af eleverne, som vi må kigge på, om vi har råd til at blive ved med, siger han.

Hvis gymnasierne kommer til at modtage færre penge, vil det kunne mærkes i elevernes hverdag, påpeger han:

- Det kommer til at betyde noget for kvaliteten af undervisningen og for de tilbud, vi kan give samlet set til eleverne i skolerne, det er klart, siger Jakob Thulesen Dahl.

Derfor dropper dansk gymnasium karakterer
Derfor dropper dansk gymnasium karakterer

Tilbuddene om vejledning og lektiecaféer udover de almindelige skoletimer har ellers været med til at få færre til at droppe ud og flere til at gøre uddannelsen færdig.

- Vi ved, at det er den personlige støtte og skræddersyede vejledning til den enkelte, der får elever, der ellers har svært ved at klare det, til trods alt at gennemføre uddannelsen, siger professor Per Fibæk Laursen.

På Faaborg Gymnasium forudser rektor, Sofie Holm Strøm, at det kan blive nødvendigt at nedlægge en mentorordning, der får eleverne til at gennemføre deres uddannelse.

- Vi bliver måske nødt til at skære ned på nogle af de tiltag, vi gør for at fastholde eleverne. Hos os har vi f.eks. en mentorordning, hvor lærerne har samtaler med eleverne om trivsel og læring, og de samtaler er eleverne rigtig glade for. Men det er klart, at det kan være noget af det, vi bliver nødt til at kigge på, når vi skal til at spare endnu mere, siger hun.

LÆS OGSÅ: Gymnasier: Milliardbesparelser vil føre til færre fag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx