Af Ritzau - 09/11-16 16:50

S vil presse redningsfond til landmænd op på to milliarderS vil presse redningsfond til landmænd op på to milliarder

Socialdemokratiet er skuffet over, at regeringen kun har skrabet en milliard kroner ind til ny landbrugsfond.

storybild

Nødlidende landmænd, der har rentable bedrifter, kan fremover få hjælp af en ny landbrugsfond. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Torkil Adsersen)

Forgældede - men ellers dygtige - landmænd kan se frem til en redningsfond på en milliard kroner.

Fonden, der blev lanceret af SR-regeringen kort før folketingsvalget sidste år, blev onsdag endeligt præsenteret af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Fødevareordfører Simon Kollerup (S) glæder sig over, at landbrugsfonden er en realitet. Men han er også skuffet:

- Det kan skuffe mig, at regeringen har brugt så lang tid på det og kun har fundet halvdelen af de penge, der var udgangspunktet.

Staten og pensionssektoren tilfører hver fonden en halv milliard kroner. Oprindeligt var planen, at pensionssektoren skulle have bidraget med 1,5 milliarder kroner.

Landbrugets redningsfond blev født kort før folketingsvalget i juni 2015 med bankerne og landbruget som medunderskrivere.

Adspurgt hvad Socialdemokratiet kunne have gjort anderledes for at få pensionssektoren til at investere mere, svarer Simon Kollerup:

- Det er jo regeringen, der skal forhandle sig frem til en løsning, hvor investorer tør være med også med mange penge. Vi synes, to milliarder kroner var et rimeligt niveau.

- I sidste ende er det et spørgsmål om, at regeringen burde havde forhandlet det bedre i mål, så man havde nået de to milliarder kroner.

- Det er stadig vores ambition, og derfor vil vi selvfølgelig hjælpe regeringen til at komme op på det niveau i den kommende tid.

Spørgsmål: Men så længe I ikke kan tvinge investeringerne frem, hvad kan I så gøre?

- Det handler om at få skabt ro om Dansk Landbrugskapital og sende et signal om, at vi bredt i Folketinget synes, det er en rigtig model. På den måde kommer pengene ud at arbejde.

Hos en af investorerne, ATP, tror chef for globale direkte investeringer Ulrik Weuder på, at landbrugsfonden "kan give acceptable afkast".

- Det er et nyt område for os, og derfor er vi klar til at investere op mod 150 millioner kroner i fonden, skriver han i en mail til Ritzau.

Redningsfonden skal stille ansvarlig kapital til rådighed til landmænd, der har rentable bedrifter, men som er så forgældede, at de ikke kan få lov til at låne i banken.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Magnussens rival gør comeback: Får ny...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx