Af - 05/10-15 18:12

DF fejrer 20 år:  Så godt har partiet fat i de ungeDF fejrer 20 år: Så godt har partiet fat i de unge

Dansk Folkeparti er blevet populært blandt de unge, og DF Ungdom har oplevet en markant stigning i medlemstallet det seneste år. Det skyldes blandt andet "Thulle-effekten".

Kristian Thulesen Dahl kan hæve armene i vejret - Dansk Folkeparti har fået godt fat i de unge. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

I aften sender DR dokumentaren "20 år med Dansk Folkeparti", hvor man følger partitoppen i de sejrrige uger efter seneste Folketingsvalg. Her fik partiet tildelt hele 15 flere mandater end ved forrige folketingsvalg. De i alt 37 mandater gjorde samtidig DF til Danmarks andetstørste parti efter Socialdemokraterne - og større end regeringspartiet Venstre.

Dansk Folkeparti har i en årrække haft medvind i de politiske meningsmålinger, men især de seneste år er partiets popularitet steget blandt de unge.

Det bekræfter formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, 21-årige Lucas Thelander Hultgren til Metroxpress.

- Der er virkelig sket noget med medlemstallet. Vi er steget støt de seneste tre år, men særligt under valget, forklarer formanden.

Alene fra februar i år til i dag er medlemstallet steget fra godt og vel 700 til 1.000 medlemmer.

DF fylder 20 år: Klart nej til regeringsansvar
DF fylder 20 år: Klart nej til regeringsansvar

Lucas Thelander Hultgrens oplevelse er, at de unge ikke melder sig ind i DFU på grund af Dansk Folkepartis store popularitet, men på grund af politikken.

- Nogle melder sig ind på grund af deres fædrelandskærlighed. Andre mener, vi er det eneste parti, der tager hånd om de svage, mens nogle synes, at Socialdemokraterne har svigtet i forhold til spørgsmålet om løndumping og østeuropæisk arbejde, fortæller Lucas Thelander Hultgren.

Kristian Thulesen Dahls overtagelse af DF's formandspost har også haft stor indflydelse på vælgertilslutningen blandt de unge, mener han.

Mange har set Pia som en person, der kun stod for de gamle mærkesager: Ældre, udlændinge, EU og retspolitik. Det er selvfølgelig ikke rigtigt, men jeg tror, at folk har fået nogle friske øjne på partiet med Kristian. Vi var for eksempel de første, der bragte DONG-sagen op. Vi er blevet et rigtigt folkeparti – vi kan favne alle, fordi vi har politik på alle områder: Velfærdsstaten, retspolitik, EU - hele paletten.

Siger Lucas Thelander Hultgren.

Politisk kommentator Henrik Qvortrup fortæller, at det ikke er nyt, at DF er populære hos vælgerne. Det nye er, at de også har fået fat i den unge målgruppe.

- Det har været et problem for DF, at de har ikke har haft særligt godt fat i de unge. Der har været en tendens til, at det ikke var smart at være ung og støtte Dansk Folkeparti. Noget kan tyde på, at partiet i et vist omfang har fået det problem løst. Selvom der nok stadig er nogle miljøer, hvor det ikke er populært at sige, at man stemmer DF.

Henrik Qvortrup understreger, at der er forskel på at melde sig ind i DFU og på at stemme på partiet, når det kommer til motiver for at sætte krydset ved liste O.

- Jeg gætter på, at det især er udlændingepolitikken, retspolitikken og det sociale element, som tiltrækker de unge vælgere, siger han.

En måned før seneste valg viste en undersøgelse foretaget af YouGov for Metroxpress, at Dansk Folkeparti var det mest populære parti blandt unge førstegangsvælgere. 17,7 procent af de adspurgte unge ville således, på det tidspunkt undersøgelsen blev lavet, sætte deres kryds ved Dansk Folkeparti.

Selvom Dansk Folkepartis appel til de unge er noget nyt, er alt alligevel ved det gamle hos ungdommen, mener Henrik Qvortrup.

- Det klassiske for unge vælgere er, at de stemmer på ekstremerne. De stemmer på dem, der giver et klart budskab om, hvad de vil. Det er i virkeligheden et klassisk mønster, lyder det fra den politiske kommentator.

Dokumentaren "20 år med Dansk Folkeparti" sendes mandag aften på DR 1 kl. 20.00.

Læs metroxpress' longread-portræt af Kristian Thulesen-Dahl her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Politiet er forbløffet: Nogen holder...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx