Af David Andersen - 29/04-15 19:59

Prisstigning og pant på grænsedåser på vejPrisstigning og pant på grænsedåser på vej

Nu bliver det dyrere at tage til den tyske grænse at købe øl, varsler regeringen i Slesvig-Holsten. Grænsesupermarkeder frygter for grænsehandelen.

storybild

Danskerne køber hvert år ind for milliarder ved den tyske grænse. (Billede: Polfoto)

Den slesvig-holstenske miljøminister, Robert Habeck (De Grønne), fremlagde onsdag et nyt dåsepantsystem, som vil blive indført i grænsesupermarkederne, skriver Flensborg Avis.

I forvejen betales der pant for øl- og sodavandsdåser i både Danmark og Tyskland, men på en stribe jord syd for den dansk-tyske grænse skal der ikke betales pant. Det betyder, at danskerne hvert år slæber mere end en mia. øl- og sodavandsdåser over grænsen uden at betale pant.

Ulovlig grænsehandel med slik er eksploderet
Ulovlig grænsehandel med slik er eksploderet

Men den trafik skal være slut nu, fastslår den slesvig-holstenske regering, som arbejder med et forslag om, at det danske pantsystem fremover også skal bruges til de øl- og sodavandsdåser, danskerne køber i grænsehandelen.

Det oplyste den slesvig-holstenske miljøminister, Robert Habeck (De Grønne), på et møde i landdagens udvalg for erhverv, miljø og landbrug.
Adskillige danske ministre har i årevis kæmpet for at få Tyskland til at droppe undtagelsen om pantfri dåser i grænsehandelen, mens man fra tysk side har været bange for at miste de mange tusinde job, som findes i tilknytning til den livlige grænsehandel.

Ulovlig grænsehandel på nettet boomer
Ulovlig grænsehandel på nettet boomer

Men nu ønsker tyskerne alligevel at opkræve pant på dåserne - en pant, som danskerne kan få tilbage ved at aflevere dåserne hjemme i Danmark. Desuden vil hver dåse blive pålagt moms på cirka 2,5 cent, som tilfalder den tyske statskasse, skriver Flensborg Avis.

- Dermed bliver der lagt låg på en sag, der længe har været en grænseoverskridende konflikt, siger Robert Habeck.
Aftalen er tilsyneladende klar til underskrivelse mellem regeringerne i Kiel og København, men endnu vil den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ikke løfte sløret for en eventuel aftale.

- Jeg kan bekræfte, at vi er i en god dialog med Tyskland og Slesvig-Holsten om en løsning på pant fra emballage i grænsehandelen, er det eneste, som ministeren onsdag ville sige.
Heller ikke i de store grænsesupermarkeder ønskede ledelserne onsdag at udtale sig.

Men Robert Habeck mener ikke, at en prisforhøjelse på tre cent pr. dåse vil påvirke grænsehandelens omfang så stærkt, som grænsesupermarkederne frygter.
- Grænsekøbmændene skærer tænder og mener, at en prisforhøjelse på tre cent vil være utålelig - men uholdbart er det ikke, siger Robert Habeck.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx