Af - 18/03-14 12:43; Opdateret: 18/03-14 13:08

Kommuner tjener på at snyde syge for deres pengeKommuner tjener på at snyde syge for deres penge

Når nogle af landets syge og økonomisk dårligst stillede borgere får ret i, at deres kommune uretmæssigt har unddraget dem for deres sygedagpenge, kan det blive en kostbar fornøjelse at få sine penge efterbetalt.

storybild

Er det i orden, når Ankestyrelsen mener, at kommuner kan stoppe kontanthjælpen, når borgere vinder klagesager over deres kommuner? (Billede: Polfoto/Arkiv)

Når syge borgere får ret i, at deres kommune har snydt dem for sygedagpenge og Ankenævnet dømmer kommunen til at efterbetale pengene, tager kommunen de samme penge tilbage igen ved at stoppe for kontanthjælp. Nu er de syge jo pludseligt blevet rige.

At kommunerne således laver fejl, tager, giver og så tager tilbage igen vil Kræftens Bekæmpelse, Danske Handicaporganisationer og Den sociale Retshjælp have lavet om. De mener det strider mod den almindelige retsopfattelse, ' at man kan blive straffet, når man klager og vinder':

- Som loven er i dag, kan kommunerne opnå en økonomisk gevinst ved at træffe forkerte afgørelser, og det kan i teorien medføre en risiko for, at kommuner spekulerer i at skabe efterbetalinger kritiserer, Laila Walther, Afdelingschef for Patientstøtte og Lokal indsats i Kræftens Bekæmpelse, som sammen med Retshjælpen og handicaporganisatioen nu har skrevet et protestbrev til Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Brevet, hvori de tre organisationer beder ministeren 'handle hurtigt, og rette op på en klar uretfærdighed', kommer efter, at Ankestyrelsen i fire sager har afgjort, at efterbetaling af for eksempel sygedagpenge, der uberettiget er blevet stoppet, kan anses som indtægt og fratrækkes i kontanthjælp.

Blandt de, som reglen er gået ud over, er blandt andre Pia M. Lauersen, som fik stoppet sine sygedagpenge af Fredericia kommune i 2012, selv om hun var sygemeldt på grund af en rygskade efter en arbejdsulykke, hvor en udviklingshæmmet beboer havde skadet hende.

Pia M. Laursen vandt sagen ved Ankestyrelsen, kommunen måtte efterbetale hende 39.000 kroner, men stoppede for kontanthjælpen, som hun skulle have haft, da hun fortsat var syg. Kommunen har ikke villet kommentere sin praksis.

Koks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svar
Koks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svar

Ærgerlig tendens rammer danske unge
Ærgerlig tendens rammer danske unge

Hanne døde af kræft fra transplanterede lunger
Hanne døde af kræft fra transplanterede lunger

Nægtede medicin til 7-årig døende dreng
Nægtede medicin til 7-årig døende dreng


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx