Af John Aasted Halse - 26/04-18 11:20

Treårig dreng klagede over ondt i numsen: Alle børn har 'diffus lystfølelse' - sådan tackler vi detTreårig dreng klagede over ondt i numsen: Alle børn har 'diffus lystfølelse' - sådan tackler vi det

For godt et par uger siden kunne man her i avisen læse om et barn, der i en børnehave i Albertslund havde været udsat for seksuelle overgreb fra andre børn. Det traumatiserede tre-årige barn havde fået stukket skeer i numsen af nogle større børn og klagede over ondt i numsen og udviste tydelige tegn på overgreb.

storybild

For godt et par uger siden kunne man her i avisen læse om et barn, der i en børnehave i Albertslund havde været udsat for seksuelle overgreb fra andre børn. Det traumatiserede tre-årige barn havde fået stukket skeer i numsen af nogle større børn og klagede over ondt i numsen og udviste tydelige tegn på overgreb.

Flere gange er det samme sket andre steder.

Nogle gange hører vi om det, andre gange ikke. Måske fordi barnet og forældrene helst hurtigst muligt vil glemme hændelsen, måske fordi daginstitutionen søger at lægge låg på.

Men hver dag er der små børn, der leger seksuelle lege, mens de er i børnehave, og nogle gange bliver det desværre til overgreb.

Det er nemlig så sikkert, som at vand løber nedad, at både små drenge og piger er interesseret i deres kønsdele og seksualitet i det hele taget. Og det er helt normalt, at børn, fra de er mellem et halvt og halvandet år, begynder at pille ved og være optagede af deres kønsdele. Men man skal huske, at det ikke er med et bevidst mål om tilfredsstillelse, når helt små børn piller ved deres kønsdele.

Det er forbundet med det, man i psykologien kalder en diffus lystfølelse, men der er stor forskel på det lille barns og den præpubertære seksualitet. Og børn leger det seksuelle med andre børn: De kigger på hinanden, rør måske ved hinanden og leger 'bolle – og numselege'. Det er barnets naturlige udforskning af egen og andres krop.

Det betyder så ikke, at vi bare skal give los og lade hånt om sociale spilleregler. Børn skal lære at respektere andres grænser, så hvis Emil ikke vil være med til at lege en 'doktorleg', skal de andre respektere det og lade være med at presse Emil til at være med.

Men guderne skal da vide, at det er blevet vanskeligere, end det førhen var. For selv de mindre børn har jo set og hørt langt mere om sex end for blot en generation siden. De får idéer til lege og handlinger, som de så vil forsøge at gennemføre i børnehaven.

Og her kan der så ske det, at børn begår overgreb på andre børn. De kan pille ved andre, lægge sig ovenpå dem og ligefrem stikke blyanter eller andre genstande op i dem.

Som forældre vil man tit reagere voldsomt:

»Hvor er det forfærdeligt… de børn der har gjort det, må væk fra børnehaven… pædagogerne må til at overvåge noget bedre osv. osv.«

Fuldt forståelige reaktioner, som måske bare ikke hjælper det barn, der er blevet krænket. For det første skal både forældre og pædagoger naturligvis reagere, når børn begår overgreb. Men det er en balanceakt, for vi skal hele tiden huske på, at børn ikke er født med en bevidsthed om, at det seksuelle, er skamfuldt – det er noget, de kommer til at lære af os, hvis vi ikke er 'vågne i timen'.

Måske det også kan berøre noget blufærdigt i os, fordi vi på en måde bliver tvunget til at forholde os til spørgsmålet om, hvorvidt vores små børn er seksuelle væsener.

Måske skál pædagogerne være mere opmærksomme på, hvad børnene laver, når de er alene. Måske skal der ikke være lukkede døre? Og pædagogerne skal snakke med de børn, der krænker og måske vigtigst med deres forældre, sådan at disse børn kan lære at respektere andre.

Barnet, der er blevet forulempet, skal også have hjælp, og her skal der være en åben dialog mellem institutionen og forældre. Men her skal man passe på ikke at komme til at overreagere, for så kan det krænkede barn nemt komme til at føle situationen endnu værre: Det har oplevet noget dårligt, men oplever nu også at de voksne bliver både vrede og kede af det.

Ja, de voksnes reaktioner kan komme til at føles som nok et overgreb.

Det fundamentale er, at vi lærer børn, at de i alle situationer og til enhver tid har retten til at melde fra. Og på den anden side at de til enhver tid skal trække sig tilbage, når en kammerat har sagt nej!

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere skovrider med...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx