Af Ritzau - 23/03-17 18:59

Venstre: Europol-aftale er ikke så god som DF gør den tilVenstre: Europol-aftale er ikke så god som DF gør den til

DF er yderst tilfreds med den aftale om Europol, som er ved at falde endeligt på plads. Det er V ikke.

storybild

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen (i midten) mener, at DF oversælger den danske aftale om Europol. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Venstre vil ikke lade det stå uimodsagt, at Dansk Folkeparti i torsdagens udgave af Information udlægger den danske aftale om Europol som om, at den er lige så god, som hvis Danmark havde været fuldt medlem.

- Det er forkert, siger EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

- Dansk Folkeparti oversælger aftalen, mener han.

- Og det gør de selvfølgelig, fordi de gerne vil have det til at se ud, som om de har indfriet deres valgløfter om, at Danmark kunne fortsætte som fuldt og helt medlem af Europol, uanset om vi stemte ja eller nej.

Debatten om Danmarks tilknytning til Europol stammer fra den folkeafstemning om Danmarks retsforbehold, der fandt sted i december 2015.

Her stemte et flertal af vælgerne nej til at afskaffe retsforbeholdet. Dermed havde Danmark kurs mod at ryge ud af politisamarbejdet Europol. Hvis altså ikke det lykkedes at få en aftale i stand.

Det er lykkedes nu. Aftalen er på vej gennem EU-systemet, og den sikrer Danmark adgang til at søge i Europols registre. Ikke direkte som tidligere, men gennem dansktalende personale ansat hos Europol i Haag.

Så kunne man jo tro, at alle var glade. Og det er alle for så vidt også. Men striden mellem Dansk Folkeparti og de partier, der anbefalede at afskaffe retsforbeholdet, går på, hvad DF egentlig havde lovet vælgerne.

DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, siger til Information, at aftalen "i et og alt opfylde de krav, som Dansk Folkeparti havde stillet".

Men den udlægning er Jan E. Jørgensen altså langt fra enig i.

Han mener, at det på sigt vil blive vanskeligere for dansk politi at fange kriminelle. Blandt andet får danske betjente ikke adgang til at søge i Europol via en smartphone.

Spørgsmål: Som vælger kan det jo virke lidt mærkeligt, at I under valgkampen sagde, at det ville være meget svært at få en aftale. Nu viser det sig, at det kunne man godt. Har I ført skræmmekampagne?

- Vi har aldrig sagt, at Danmark ikke kunne få en aftale. Men vi har sagt, at vi ikke kunne være med i Europol, forstået på den måde, at vi var med til at bestemme, hvad vej Europol skal gå. Og det kan vi heller ikke.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politi: Hjertetilfælde skyld i...
bt.dk
X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Politi efterlyser mand efter seksuelt...
bt.dk
16-årig valgte at blive under...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx