Af - 15/01-17 18:40

Løkke udskriver skolevalg – nu skal unge til stemmeurnerneLøkke udskriver skolevalg – nu skal unge til stemmeurnerne

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har netop udskrevet Skolevalg 2017. 63.000 folkeskoleelever skal stemme.

Skolevalg styrker danske unges politiske indsigt og selvtillid, viser forskning. Den 2. februar i år skal 63.000 folkeskoleelever - som kulminationen på et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp - sætte deres kryds. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

- Jeg vil gerne give jer muligheden for at kæmpe for jeres holdninger. Derfor har jeg indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives skolevalg til afholdelse i Danmark torsdag den 2. februar. Nu er det op til jer, der går i 8., 9., og 10. klasse, at stå ved jeres meningers mod. Sandsynligvis bliver I også klogere undervejs.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en netop offentliggjort videotale, hvor han skyder en tre uger lang valgkamp på landets folkeskoler i gang.

Grønlandsk løsgænger forfremmes og vælter aldrig Løkke
Grønlandsk løsgænger forfremmes og vælter aldrig Løkke

Flere 63.000 elever fordelt på 670 skoler landet over har tilmeldt sig Skolevalg 2017, hvor eleverne i de ældste klasser de næste tre uger skal fordybe sig i det danske demokrati og finde deres eget politiske ståsted, før de den 2. februar sætter deres kryds ud for det parti, der flugter bedst med deres holdninger.

Det er anden gang, at der nu skal holdes skolevalg i Danmark. Første gang var i 2015. Det skete for at styrke unges viden og politiske selvtillid. Undersøgelser viser nemlig, at danske unge – selv om de generelt har en god forståelse af det danskle demokrati - er usikre på, om de er dygtige nok til at deltage i folkestyret og ikke mindst, at de har en markant lavere valgdeltagelse end den øvrige befolkning.

Løkke kalder på samarbejde: Der er lang tid til næste valg
Løkke kalder på samarbejde: Der er lang tid til næste valg

Derfor besluttede Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet på baggrund af en anbefaling fra Dansk Ungdoms Fællesråds Valgretskommisssion at afholde Skolevalg 2015 og nu igen i 2017.

- Demokratiets fremtid ligger hos de unge. Derfor er det afgørende at få dem engageret i folkestyret og vise dem, at deres holdninger også er vigtige, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

Yasmin Touzani, i dag 17 år og 2.g ’er på Roskilde Gymnasium, gik i 9. klasse på Trekronerskolen i Roskilde i 2015. Før skolevalget interesserede hun sig ikke for politik.

Samuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggende
Samuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggende

- Jeg syntes, det var svært, og jeg var dårlig til det. I samfundsfag kunne jeg aldrig huske forskel på venstre- og højrefløjen eller huske navnene på ministrene. Men til Skolevalget kæmpede jeg for, at organdonation skulle gøres til et aktivt fravalg i stedet for et tilvalg. Og til en afsluttende paneldebat med ungdomspolitikere, kunne jeg mærke, at jeg var meget enig med DSU’eren.

I dag er Yasmin Touzani næstformand for DSU i Roskilde, og hun er ikke den eneste, der fik styrket sin politiske selvtillid og klarlagt sit ståsted i 2015.

Løkke: Regeringen har det stærkeste grundlag nogensinde
Løkke: Regeringen har det stærkeste grundlag nogensinde

Forskere, der fulgte Skolevalg 2015 tæt, fandt nemlig, at de deltagende elever blev klar til at deltage i en politisk debat, at de fik en bedre forståelse af politiske diskussioner, ligesom de i højere grad end ikke-deltagende elever mente, at deres politiske meninger er værd at lytte til.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kan du genkende dig selv, mand? Så...
bt.dk
Finns hus er usælgeligt: Et enkelt...
bt.dk
OL-atlet chokerer og forarger med...
bt.dk
Danmarks sejeste 11-årige? Tobias er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx