Af - 19/09-14 10:02; Opdateret: 19/09-14 10:26

Voldtægtsofre kan møde gerningsmænd i BrugsenVoldtægtsofre kan møde gerningsmænd i Brugsen

Mere end hver tredje af alle voldtægtsdømte, der ikke er varetægtsfængslet, er stadig på fri fod en måned efter dommen. Både SF og Konservative kræver en forklaring af ministeren

storybild

Otte ud af 22 voldtægtsdømte er stadig på fri fod en måned efter dommen, viser en opgørelse fra Justitsministeriet. Sabine Stache, der blev voldtaget af sin eks, mener politiet og domstolene må tage sig sammen - for ofrenes skyld. (Billede: Jonas Olufson, Polfoto)

Mange dømte voldtægtsforbrydere kan forlade retsbygningen i frihed.

Mere end en måned efter dommen er mere end hver tredie dømt for at have tvunget en mand eller kvinde til sex stadig på fri fod, viser en opgørelse om sagsbehandlingstiden i vold og voldtægtssager fra Justitsministeriet. Præcis var otte ud af 22 dømte, der ikke allerede var varetægtsfængslet ved domsafsigelsen, stadig på fri fod.

Ekskæreste voldtog og forsøgte at kvæle Sabine
Ekskæreste voldtog og forsøgte at kvæle Sabine

Kriminalforsorgen er ellers forpligtiget til at skaffe en fængselscelle til voldtægtsforbrydere senest 30 dage efter dommen.

Det har fået organisationen mod sexmisbrug Joan Søstrene til at skrive til Folketinget om at ofre kan møde dømte gerningsmænd i “Brugsen om lørdagen”

- Det er en urimelig belastning for et voldtægtsoffer, at hun risikerer at møde gerningsmanden - måske blot et par dage efter retssagen, siger rådgiver Maria Jensen herfra.

Ifølge opgørelsen fra Justitsministeriet er politiet også alt for længe om at efterforske voldtægtssager. Siden 2004 har de været forpligtiget til at være færdige senest fire måneder efter anmeldelsen. Men det nåede politiet kun ved godt halvdelen af de 80 voldtægtsdomme i 2013.

Både SF og Det Konservative Folkeparti kræver nu en redegørelse af justitsministeren.

- Det skylder vi ofrene. Det er krænkende at ofre skal møde deres gerningsmænd på gaden efter de er dømt. Og når vi har vedtaget i Folketinget for ti år siden, at sagerne skal behandles hurtigt, så holder det her jo ikke, siger formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen fra SF.

Også den konservative retsordfører Tom Behnke siger.

- Det her er ikke tilfredsstillende. Ministeren må rydde op,” siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup ønsker ikke at kommentere sagen.​

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil er kørt i vandet - kvindelig...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Historisk astronaut er død
bt.dk
Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx