Af Jeppe Pedersen - 18/03-18 13:16

Nye veganske produkter møder stor kritik: 'Fyldt med tilsætningsstoffer'Nye veganske produkter møder stor kritik: 'Fyldt med tilsætningsstoffer'

De danske supermarkeder er begyndt at bugne med flere og flere veganske produkter, der efterligner 'normale' varer. Men nu møder blandt andet plantefarsen fra Netto samt sojamælken og smør baseret på planteolie stor kritik fra flere eksperter.

storybild

Længere nede i artiklen kan du klikke dig rundt i køleskabet og se, hvilke veganske produket man skal holde ekstra øje med grundet tilsætningsstoffer.

En af dem, der kritiserer produkterne, er tv-kokken og debattøren Nikolaj Kirk, der tidligere på året på Instagram harcelerede over Nettos plantefars, der imiterer hakket oksekød med sojaprotein, hvedeprotein, gluten, maltodextrin, aromastoffer og stabilisator.

»Der, hvor det kammer helt over for mig, er, når der kommer en ny 'plantefars', der bliver solgt som et frisk produkt, og som om det nærmest er lavet af friske råvarer. Jeg elsker det vegetariske og veganske køkken. Min anke er, at man skal bare vide, hvad man spiser, og når disse produkter lanceres som friske naturlige produkter, synes jeg, det er et problem«, siger Nikolaj Kirk til Politiken.

Herunder kan du se hans oprindelige post:

PLANTEBASERET KØD .......... Der bliver sagt meget om Plantebaseret kød i disse dage.. -måske vi lige skulle kigge lidt på hvad vi har med at gøre. nogle propper isolat i og fortykningsmiddelet methylcellulose (E461) samt Maltodextrin som almindeligvis fremstillet af majsstivelse. så indgår der rehydreret soja protein, fermanteret dekstrose og tapiocastivelse, med mere. - noget siger mig, at hvis man ønsker at spise mindre kød, så findes der en bedre og mere naturlig vej, mon ikke vi skulle prøve at fremelske den istedet for Et lille tip til dem som gerne vil mere grønt i deres køkken, lær fra nogle af dem som kommer til vores land, de ved faktisk hvordan man bruger både bønner, krydderier og andre grøntsager, som de løfter op til skønne retter.

A post shared by nikolaj kirk (@nikolajkirk) on

'Kunstige' produkter

Dansk Supermarked afslørede for nylig, at deres plantebaserede fars storsolgte i de mange Netto- og Føtex-butikker. Samme Føtex fortalte, at deres nye veganske æg blev revet ned fra hylderne. Og i en ny Coop-analyse viste det sig, at 28 procent af danskerne har kødfrie dage.

Men de 'nye' veganske mimik-produkter strider imod den danske tendens, hvor madvarer skal være transparente omkring deres indhold, mener fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen.

»Der opstår nogle modstridende elementer i de her produkter. For hvis man skal lave produkter, der er kopier af traditionelle varer som kød og mejeriprodukter, vil det ofte blive relativt kunstige produkter set med mere traditionelle fødevareøjne. Der er mange tilsætningsstoffer i, du bruger ingredienser som palmeolie og kokosolie, som i mange andre sammenhænge er udskældt, du bruger sojaproteiner, der kan være genmodificerede og kommer fra den anden ende af Jorden, og som er i konflikt med tankegangen om uforarbejdet ægte mad«, siger Camilla Udsen til Politiken.

Klik dig rundt i køleskabet

Herunder kan du klikke dig rundt i køleskabet og se, hvilke forskellige veganske produkter, der enten har eller mistænkes for at have kontroversielle tilsætningsstoffer:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev kendt som 'Mini Me': Austin...
bt.dk
Barcelona-stjernens sidste finale:...
bt.dk
Kraftig brand i villa: Politiet beder...
bt.dk
Chefforhandler: 'Vi ved alle sammen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx