Af Ritzau - 23/04-17 07:30

Socialdemokratiet opprioriterer hensyn til miljø og klimaSocialdemokratiet opprioriterer hensyn til miljø og klima

S lægger særlig vægt på natur og bæredygtighed i nyt principprogram. Men vækst er stadig et ufravigeligt mål.

storybild

Socialdemokratiet løfter søndag sløret for et udkast til nyt principprogram for partiet. Her har det været et ønske fra medlemmerne, at partiet opprioriterer bæredygtighed og hensynet til klima og miljø. S-formand Mette Frederiksen fastslår dog samtidig, at partiet fortsat vil forsvare danske virksomheders konkurrencedygtighed og fastholde målet om økonomisk vækst. (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Når Socialdemokratiet søndag præsenterer udkast til et nyt principprogram, så bliver natur, miljø og bæredygtighed opprioriteret.

I partiets nye "værdikompas", som formand Mette Frederiksen kalder principprogrammet, hedder det blandt andet:

- Med den globale befolkningsstigning og den eksplosive vækst i produktionen i verden følger også store problemer. Miljøet er under massivt pres. Klimaet forandrer sig hastigt. Heldigvis er en mere bæredygtig fremtid mulig, hedder det i principprogrammets afsnit "Bæredygtighed og vækst".

Socialdemokratiet er dog ikke ved at slå ind på en kurs, der vil gå ud over den økonomiske vækst og danske virksomheders konkurrencedygtighed, siger Mette Frederiksen.

- Vi er et parti, der er tilhængere af økonomisk vækst. For vi ønsker at gøre samfundskagen større.

- Men det er klart, at når vi vækster, så skal vi samtidig vise hensyn til mennesker og natur, siger Mette Frederiksen.

I udkastet til principprogrammet "Fælles om Danmark" fastslår Socialdemokratiet, at jorden mange steder i verden bliver dyrket "for intensivt". At "skovene bliver fældet for hurtigt, og der bliver fanget for mange fisk".

Spørgsmål: Det lyder som noget, der vil begrænse virksomheders konkurrenceevne?

- Nej, det skal det ikke. Og det må det heller ikke. Vores ønske er hele tiden at balancere i vores politik.

- Hvis du kigger på klimaambitionerne, som er en meget stor del af principprogrammet, så er det noget af det, der gør, at vi i dag har et konkurrencedygtigt dansk erhvervsliv.

- En meget stor del af vores arbejdspladser og eksport knytter sig til den grønne omstilling, fordi vi er førende på en række områder. Hvad enten det drejer sig om affaldshåndtering, rent vand eller vindenergi.

- Det er et eksempel på, at vi på den ene side ikke ønsker at bedrive rovdrift på vores klima og natur. Men at vi samtidig også har fået skabt et eksporteventyr og et konkurrencedygtigt erhvervsliv sammen med erhvervslivet.

Spørgsmål: Så du accepterer ikke, at bæredygtighed og vækst er modsætninger?

- Nej. Det er det, hvis ikke man tænker sig om. Men hvis man gør det på en klog og fornuftig måde, så kan det være hinandens forudsætninger, siger Mette Frederiksen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe skandale i Røde Kors: Ansatte...
bt.dk
Riskær tvunget til at brænde tonsvis...
bt.dk
Uha! Tæt på tidlig scoring i Lyngby
bt.dk
Bookmakerne ikke i tvivl: Hun vinder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx