Af - 30/04-14 07:42; Opdateret: 30/04-14 10:51

Livmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et bragLivmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et brag

Det danske screeningsprogram for kræft i livmoderhalsen får hug af eksperter. Kvinder kan være syge uden at høre nærmere fra sundhedsvæsnet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Dansk screening for livmoderhalskræft lever ikke op til otte ud af ni opstillede kvalitetsstandarder og får dumpekarakter af danske eksperter.

- Programmet er bare ikke godt nok. Det er beskæmmende, at vi i et land som Danmark, ikke kan få det her til at fungere. Standarder, som er vedtaget af de faglige miljøer, skal man leve op til, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft
IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft

En af de ni standarder, som er udarbejdet af en række fagpersoner tilbage i 2008 for at højne screeningskvaliteten, siger, at hvis celleprøverne er ubrugelige eller viser tegn på livmoderhalskræft, skal kvinden indkaldes inden for tre måneder til ny test eller kræftbehandling.

Men i over 20 procent af sagerne sker det ikke, viser tal fra 2012. Kræftdiagnoser ligger således i systemet uden reaktion.


Har du oplevet problemer med screeninger eller blevet fejlagtigt frikendt for kræft?
Så skriv til journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

Bliver der ikke strammet op, kan man lige så godt lade være med at screene, mener professor Elsebeth Lynge fra Københavns Universitet:

- 20 procent med celleforandringer, som ikke får svar i tide, er ikke acceptabelt, og det bør have følger. Men jeg tror løsningen er, når vi får resultaterne elektronisk, og at de kvinder, som ønsker det, også kan få en kopi tilsendt direkte.

Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening
Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening

Men kritikken er unuanceret, mener formanden for Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening:

- Der arbejdes selvfølgelig hårdt på, at screeningen kan blive bedre, men vi har sat standarderne højere, end man havde behøvet. Vi har valgt at være ambitiøse, siger Carsten Rygaard.

Tina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenet
Tina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenet

De ni kvalitetsstandarder:

1. Kapacitet - Opfyldt

Alle screeningsafdelinger skulle i 2012 undersøge mindst 15.000 celleprøver. Alle 15 afdelinger opfyldte det krav. Fremover skal afdelingerne undersøge mindst 25.000 celleprøver. Hvorvidt det er sket vides endnu ikke.

2. Deltagelse og invitation – Ikke opfyldt
Mere end 75 procent af de kvinder, der modtager invitation til screening, bør have taget imod inden for 90 dage. Det skete kun i 64,2 procent af tilfældene i 2012.

3. Prøvekvalitet - Ikke opfyldt
Andelen af ubrugelige celleprøver skal være under 1,5 procent. I 2012 var tallet 1,9 procent på landsplan, og under halvdelen af landets 15 screeningsafdelinger opfylder kravet på under 1,5 procent.

51-årig får lynerstatning for livmoderhalskræft
51-årig får lynerstatning for livmoderhalskræft

4. Diagnostisk kvalitet - Ikke opfyldt

Celleprøverne skal i mindst 70 procent af de tilfælde, hvor kvinder har celleforandringer, der kan føre til kræft, finde disse syge celler. Kun tre ud af de 15 danske afdelinger opfylder mindstekravet på de 70 procent.

5. Svartid - Ikke opfyldt

Mindst 95 procent af celleprøver skal inden for 10 hverdage sendes videre til den undersøgte kvindes læge. Tallet var på landsplan 91,1 procent i 2012, men det varierer fra 73,7 til 99,7 i de forskellige regioner. Kun to regioner opfylder kravet på mindst 95 procent.

6. HPV-test - Ikke opfyldt

Andelen af kvinder over 30 år, hvor celleprøven viser celleforandringer,  som også får lavet en HPV-test, bør ligge over 95 procent, men ligget samlet på kun 91 procent - flere hospitaler ligger nede på kun godt 50 procent.

Kvinder kræver erstatning efter kræftsvigt
Kvinder kræver erstatning efter kræftsvigt

7. Dækningsgrad - Ikke opfyldt

Mere end 85 procent af alle danske kvinder mellem 23-64 år skal testes. I 2012 var tallet faldet til under 75 procent.

8. Opfølgning - Ikke opfyldt

Kvinder, som har fået taget en ubrugelig prøve eller en prøve, der viser tegn på livmoderhalskræft, skal have en ny prøve og eventuel undersøgelse og behandling inden for tre måneder. Fejlprocenten skal ligge på under to procent, men mellem hver fjerde og femte kvinde bliver ikke genindkaldt i tide afhængigt af region.

9. Antal tilfælde af livmoderhalskræft - Ikke opfyldt

Antallet af diagnosticerede tilfælde skal ligge på under 350 pr. år. I 2011 var tallet 398.

Kræftramte kvinder kan få erstatning efter registerfejl
Kræftramte kvinder kan få erstatning efter registerfejl

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire år efter et af de største...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
TV 2-kommentator Rolf Sørensen har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx