Af - 25/05-14 15:32; Opdateret: 25/05-14 16:37

Prostatakræft kan være en seksuelt overført sygdomProstatakræft kan være en seksuelt overført sygdom

Prostatakræft skyldes måske den lille parasit, Trichomonas, som overføres ved samleje, hævder amerikanske forskere nu.

storybild

De flere end 5.000 danske mænd, der hvert år får den kedelige besked: Du har kræft i blærehalsen, altså prostatakræft, lider måske af den seksuelt overførte sygdom, Trichomona, som som igen stammer fra parasiten, Trichomonas.

Det mener en gruppe forskere fra California University i USA, som har testet prostataceller i laboratorie, hvor de fandt, at Trichomona stimulerer kræft.

EU tjekker dine kondomer efter i gummiet
EU tjekker dine kondomer efter i gummiet

Ifølge forskningsleder, professor, Patricia Johnson, udskiller parasitten et protein, som medfører inflammationer og øget vækst af både godartede og ondartede prostataceller.

Trichomona er en af verdens mest udbredte kønssygdomme, og giver sjældent symptomer. Omkring halvdelen af de kvinder, der er smittet med trichomonas, har ingen symptomer. Hos mænd giver trichomonas sjældent symptomer. Kun cirka 1 % af mændene oplever symptomer.

Kondom-krise på Cuba: frygter boom i kønssygdomme
Kondom-krise på Cuba: frygter boom i kønssygdomme

Det amerikanske forskningsstudie vækker opsigt, da man endnu ikke ved, hvorfor flere end halvdelen af alle ældre mænd enten har prostatakræft eller andre sygdomme i prostata. Men da forsøgene kun er udført i laboratorie og ikke på mennesker, så maner både Patricia Johnson selv samt en række kollegaer da også til besindighed:

- Undersøgelsen viser en mulig måde, hvorpå parasitten kan få prostatakræftceller til at udvikle sig og vokse hurtigere. Men hidtidige undersøgelser på mennesker har endnu ikke bevist en klar forbindelse mellem prostatakræft og denne udbredte kønssygdom, siger britiske kommunikationschef, Nicola Smith, Cancer Research, UK til BBC.

Magisk kondom: Knald dig fra klamydia
Magisk kondom: Knald dig fra klamydia

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt regnskab: Derfor har kongehuset...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Dommedag for Peter Madsen: Se de fire...
bt.dk
Sexrådgiver får ofte samme spørgsmål:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx